Benoeming Nederlandse werknemer in bestuur Air France-KLM omstreden
Benoeming Nederlandse werknemer in bestuur Air France-KLM omstreden
Gegevens
- Nummer
- 2021/140
- Publicatiedatum
- 11 oktober 2021
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
- Trefwoorden
- Internationalisering, Luchtvaartsector, Air France-KLM, KLM
In de OR van KLM leeft ongenoegen over de opvolging van Mathi Bouts, de enige Nederlander onder de vier personeelsleden in het negentienkoppige bestuur van Air France-KLM. De Europese ondernemingsraad heeft een Nederlands OR-lid voorgedragen, maar de OR van KLM schuift zelf een ander lid naar voren.
Kampen
Dit bericht De Telegraaf. De krant schrijft dat het zou gaan om Terence Tilgenkamp, die al jaren lid is van de OR. De krant brengt het geschil in verband met de structurele wrijvingen tussen Air France en KLM. De Telegraaf citeert anonieme bronnen die zeggen dat Tilgenkamp door het Franse kamp is voorgedragen maar in Nederland niet over draagvlak beschikt. Tegenstanders zouden achter die gang van zaken de hand vermoeden van concerntopman Ben Smith. De kandidaat die de OR zelf naar voren schuift, waarnemend OR-voorzitter Dario Fucci, geldt als bondgenoot van KLM-topman Pieter Elbers.
Tilgenkamp was niet te bereiken voor commentaar. Aan Fucci konden we de vragen voorleggen of de lezing van De Telegraaf klopt, wat de OR eraan wil doen, en of de EOR-voordracht voor de Nederlandse OR als een verrassing is gekomen. Fucci antwoordde na het lezen van de vragen dat hij of de OR op dit moment geen nadere mededelingen doen ‘aangezien het interne proces nog loopt.’
‘Goed voor de balans’
Mathi Bouts, die in december met pensioen gaat, wil niet in de kwestie treden wie hem moet opvolgen als ‘non-executive director’ van AF-KLM. Wel zegt hij dat de EOR daarover gaat, niet de OR van KLM. ‘Het democratische medezeggenschapsproces hierover is gelopen.’
Ook wil hij kwijt dat hij zelf blij is dat hij wordt opgevolgd door een KLM’er, en dan ook nog door iemand die uit de kring van het cabinepersoneel komt, wat een grote personeelscategorie is. ‘De andere drie werknemers in het centrale bestuur zijn Fransen, twee piloten en iemand uit het grondpersoneel. Deze benoeming is goed voor de balans.’
Een mededeling van de Franse vakbond FO aan zijn achterban laat zien dat het in Frankrijk niet helemaal vanzelf sprak dat Bouts door een andere Nederlander moest worden opgevolgd. De bonden FO en CGT brachten daar bij elkaar 6 stemmen tegen uit, zij wilden ook de vierde werknemerszetel door een Fransman bezet zien. Drie andere bonden zorgden voor in totaal 16 stemmen vóór.
Zonder last en ruggespraak
Statutair zijn de zaken zo geregeld dat de personeelsleden in het centrale bestuur door de EOR worden voorgedragen, maar moeten opereren zonder last en ruggespraak. Bouts: Toen ik zelf aantrad, moest ik mijn functies in de medezeggenschap neerleggen en mocht ik ook geen gekozen positie binnen een vakbond vervullen. Dat staat zo in de Franse wet. Voor mijn opvolger zal dat niet anders zijn.’
Bouts zelf vindt dat dit het ophalen van ‘input’ wel lastig maakt. Daar komt nog eens bij dat bestuurders van een beursgenoteerd bedrijf vaak te maken hebben met geheimhoudingsplicht.
Ondervertegenwoordigd
Het centrale bestuur van Air France-KLM telt negentien zetels, waarvan er vijf door Nederlanders worden bezet. Het werknemerssmaldeel binnen het centrale bestuur loopt met die ongelijke verdeling in de pas, met drie Franse en een Nederlandse werknemer.
De Nederlandse staat nam in 2019 een aandeel in het bedrijf, in de hoop daarmee minder scheve verhoudingen te bewerkstelligen, maar tot nu toe zonder succes.
Voor meer achtergrond: Europese ondernemingsraad (EOR)
Redactie Inzicht 11-10-2021