Onrust over grensoverschrijdend gedrag - wat kan en mag de OR?
Onrust over grensoverschrijdend gedrag - wat kan en mag de OR?
Gegevens
- Nummer
- 2022/47
- Publicatiedatum
- 28 maart 2022
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Vraag en antwoord
- Trefwoord
- Psychosociale arbeidsbelasting: Werkdruk en ongewenst gedrag
Vraag - Momenteel is het erg onrustig in ons bedrijf, waar het gaat om onderwerpen als pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en agressie. Als OR willen wij inzicht krijgen in wat de medewerkers hiervan vinden, door een vragenlijst uit te zetten die op basis van anonimiteit kan worden ingevuld en geanalyseerd. Welke bevoegdheden kunnen wij gebruiken als de directie dit afwijst?
Antwoord - Deze OR wil zijn plan in de eerstkomende overlegvergadering met de bestuurder bespreken en wil voor de zekerheid weten of er een wettelijke rol voor de OR is weggelegd bij het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag in de onderneming. Dat is zeker het geval, maar belangrijker: de werkgever heeft sowieso de wettelijke plicht beleid te voeren dat erop gericht is om zogenaamde psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken als dit een risico vormt binnen de organisatie. Tot de onderwerpen die tot de psychosociale arbeidsbelasting worden gerekend behoren agressie en geweld, discriminatie, seksuele intimidatie, werkdruk en burn-out.
Dit is geregeld in de Arbowet en elke OR heeft instemmingsrecht bij alle regelingen in het kader van de arbeidsomstandigheden (art. 27 WOR lid 1 onder d). Het beleid van de werkgever dient gebaseerd te zijn op een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E), waar de OR ook bij betrokken hoort te zijn. Mocht dit niet het geval zijn geweest, dan kunt u uw bestuurder erop wijzen dat hij in gebreke is gebleven en eisen dat hij een dergelijke RI&E uitvoert. Hierbij dient hij de OR om instemming met de opzet van dit onderzoek te vragen. Ook moet hij de uitkomsten met de OR bespreken en vertalen naar beleid. Ook met dit beleid dient de OR in te stemmen. Als OR kunt u uw instemming mede laten afhangen van de vraag of er voldoende aandacht is voor de psychosociale arbeidsbelasting (met name dus op de punten die u wilt onderzoeken).
Daarnaast hebt u als OR een bijzondere taak in het bevorderen van de naleving van de voorschriften op het gebied van de arbeidsomstandigheden (waaronder dus het hierboven genoemde voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting). Dit is geregeld in art. 28 lid 1 WOR.
Op uw vraag of u als OR het plan kunt oppakken zoals u in uw mail uiteenzet: dat kan, op grond van het feit dat uw werkgever zijn verplichting kennelijk niet helemaal waarmaakt en u als OR de naleving van voorschriften op dit gebied dient te bevorderen. Maar wellicht is het beter om de RI&E-route te nemen, speciaal op het gebied van psychosociale arbeidsbelasting. Er zijn verschillende bureaus die daarbij kunnen helpen, door onderzoek op te zetten en met voldoende waarborgen voor vertrouwelijkheid te omkleden.
Voor meer achtergrond:
Redactie Inzicht 28-03-2022