Hoe vangen we langdurig verzuim van OR-leden op in een drukke periode?

Hoe vangen we langdurig verzuim van OR-leden op in een drukke periode?

Gegevens

Nummer
2022/50
Publicatiedatum
28 maart 2022
Auteur
Redactie
Rubriek
Vraag en antwoord
Trefwoorden
De commissies van de OR, OR-reglement, Tussentijdse verkiezingen

Vraag - Onze OR kampt met (langdurig) verzuim van meerdere OR- leden. Dit maakt ons kwetsbaar, in een tijd waarin veel voorgenomen besluiten op ons afkomen. Is dit op te lossen door uit te breiden met extra zetels? Ons idee is om dit niet in het reglement op te nemen maar in een schriftelijke afspraak tussen OR en bestuurder. We beseffen dat we dan afwijken van de WOR, maar hebben op korte termijn een oplossing nodig. Uiteraard met uitleg aan de achterban.

Antwoord - Op deze vraag bestaat geen eenvoudig en eenduidig antwoord. In plaats daarvan een paar overwegingen.

  1. Het reglement van de OR wordt bepaald door de OR zelf. De bestuurder kan alleen bezwaar maken als daar aanleiding toe is, bijvoorbeeld vanuit een oogpunt van kosten. Het is dus niet echt nodig om een oplossing te zoeken waar primair de bestuurder mee akkoord moet gaan. Het reglement is eerder een garantie voor de in de onderneming werkzame personen (en hun vakorganisaties) dat de OR zich netjes houdt aan wat hij in zijn reglement zet. Je moet dus vooral consistent zijn naar alle belanghebbenden.

  2. Behalve het OR-reglement biedt ook de WOR aanwijzingen die behulpzaam kunnen zijn bij het oplossen van jullie probleem. Zowel voor de lange termijn (ter voorkoming van problemen in de toekomst) als voor de korte (om acuut personeelsgebrek op te lossen).

  3. Voor de lange termijn: neem in je reglement een passage op die voorziet in het vervangen van afwezige OR-leden. Je kunt voor een of meer OR-leden een plaatsvervanger laten kiezen. Daarmee kun je bijvoorbeeld de groep gekozen personen uitbreiden tot 15, waarbij er slechts 9 daadwerkelijk een zetel bezetten. De overige 6 zijn dan op afroep beschikbaar. Hiervoor is wel toestemming van de ondernemer nodig.

  4. De WOR biedt de mogelijkheid tot het instellen van commissies die in meerderheid (dit sinds 1 januari jongstleden) mogen bestaan uit niet-OR-leden. Dit biedt de mogelijkheid om te werken met een ‘romp-OR’, aangevuld met per thema belangstellende mensen uit de onderneming. Je kunt zo vaste commissies instellen, maar ook voorbereidingscommissies, die na afhandeling van elk thema ontbonden worden. Je zult dan de overlegvergadering wellicht wat anders moeten inrichten. Bijvoorbeeld: alle OR-leden zijn de hele overlegvergadering aanwezig, de commissieleden die niet in de OR zitten alleen bij de behandeling van ‘hun’ onderwerp.

  5. De wet zegt niets over het begrip ‘quorum’. Als OR-leden om wat voor reden dan ook niet naar de vergadering komen, dan is er toch gewoon een rechtsgeldige OR-vergadering met de aanwezige OR-leden, mits de regels omtrent agendering en convocatie zijn nageleefd. Als jullie reglement wel iets zegt over een quorum, dan kun je dat beter schrappen. Wijzigingen van het reglement kun je meteen doorvoeren; je hoeft niet tot de volgende verkiezingen te wachten voor ze rechtsgeldig zijn. Je zou dus ook kunnen opteren voor een reglementswijziging als onder 3. Je kunt dan bijvoorbeeld met tussentijdse verkiezingen de plaatsvervangende OR-leden laten kiezen.

Voor meer achtergrond:

Tussentijdse verkiezingen

De commissies van de OR

Redactie Inzicht 28-03-2022