Wat zijn de rechten van de OR bij aanstelling van een bestuurder?
Wat zijn de rechten van de OR bij aanstelling van een bestuurder?
Gegevens
- Nummer
- 2022/126
- Publicatiedatum
- 24 oktober 2022
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Vraag en antwoord
Vraag
Verwacht wordt dat de bestuurder het bedrijf binnenkort verlaat. Graag ontvangen wij meer informatie over onze rechten en zeggenschap als OR over een eventueel nieuw aan te stellen bestuurder. Kunnen wij bijvoorbeeld een profiel op (laten) stellen, zodat er rekening gehouden gaat worden met de eigenschappen die wij als OR van belang achten voor een bestuurder?
Antwoord
Je vraagt ons naar de rechten van de OR bij aanstelling van een nieuwe bestuurder. In principe dient de ondernemer de ondernemingsraad in de gelegenheid te stellen advies te geven over zowel het ontslag als de aanstelling van de bestuurder in de zin van de WOR. Hoe dit moet worden ingevuld is onderwerp van juridische discussie, praktische overwegingen en afhankelijk van de sector waarin je werkzaam bent.
Misschien is het advies over het ontslag daarbij nog wel het meest concreet: als jullie bestuurder gedwongen wordt te vertrekken, is er wellicht sprake van ontslag. De vraag is dan of dit ontslag rechtmatig is, als de ondernemingsraad daarbij niet om advies gevraagd is. Hierover is ook jurisprudentie, die wijst in die richting.
Meest vergaande visie
Over het adviesrecht bij benoeming van een bestuurder bestaan verschillende visies. De meest vergaande is een betrokkenheid van de OR bij het hele traject van benoeming. De OR zou dan kunnen adviseren over de profielschets, over de selectie van kandidaten en over de uiteindelijke benoeming van de kandidaat. Dit vloeit niet uit de wet voort, maar is meer het gevolg van het streven naar een goede verstandhouding tussen OR en bestuurder. In de zorgsector komen we veel van dit soort trajecten tegen.
Minst vergaande visie
De minst vergaande invulling van het adviesrecht over benoeming is er een waarbij de OR in de gelegenheid wordt gesteld om, voorafgaande aan de benoeming, een kennismakingsgesprek te hebben met de beoogde kandidaat of kandidaten en zijn bevindingen kenbaar kan maken aan de benoemende instantie (meestal de Raad van Commissarissen). Hoezeer deze dit recht serieus neemt, is weer afhankelijk van de opvatting van betreffende partij over de rol van medezeggenschap en goede arbeidsverhoudingen. Het enige waar je aan vast kunt houden is het formele recht van advies, op een zodanig tijdstip dat dit advies nog van wezenlijke invloed kan zijn op het besluit (art. 30 lid 2 WOR). Met name de term ‘wezenlijke invloed’ biedt de OR de mogelijkheid om de discussie over de procedure te voeren, maar een standaard-opvatting daarover bestaat nog niet.
Advies
Grijp het op handen zijnde ontslag van bestuurder(s) aan om jullie raad van commissarissen erop te wijzen dat zo’n ontslag niet rechtmatig is zonder OR-advies. Dat opent dan de weg naar een discussie over betrokkenheid bij benoeming van een nieuwe bestuurder. Het kan geen kwaad hierbij een juridisch adviseur te raadplegen.
Voor meer achtergrond:
Redactie Inzicht 24-10-2022