Andere reiskostenvergoedingen voor nieuwe medewerkers, mag dat?

Andere reiskostenvergoedingen voor nieuwe medewerkers, mag dat?

Gegevens

Nummer
2022/128
Publicatiedatum
24 oktober 2022
Auteur
Redactie
Rubriek
Vraag en antwoord

Vraag

We hebben een vraag over reiskosten. In onze organisatie heeft iedereen die na 2017 in dienst is gekomen recht op reiskosten. Collega’s die daarvoor in dienst zijn getreden hebben dat niet. De regel is onderdeel geworden van de arbeidsvoorwaarden van een deel van het personeel. Mag dit zomaar zonder instemming van de OR?

Antwoord

De OR heeft geen instemmingsrecht over reiskostenvergoedingen, zo leert eerdere rechtspraak. Uiteraard kan de OR het onderwerp wel agenderen op grond van art. 23 WOR. De ondernemer doet er denk ik goed aan dit serieus te nemen, want het is voor veel mensen een gevoelig onderwerp.

Dat nieuwe werknemers te maken krijgen met andere arbeidsvoorwaarden dan zittende werknemers, is bepaald geen nieuw verschijnsel. In het verleden ging het dan meestal om verslechteringen voor de nieuwkomers, maar het is voor te stellen dat dit in de krappe arbeidsmarkt van nu geen automatisme meer is. Dat lijkt ook in uw organisatie het geval. Het risico van scheve ogen ligt dan al snel op de loer.

Ongelijke behandeling brengt uiteraard het risico met zich mee dat er sprake is van ongeoorloofde ongelijke behandeling. Zo kan er sprake zijn van ongelijke behandeling op grond van geslacht, al dan niet deeltijd, handicap etc. De OR heeft op dit punt een controlerende taak op grond van art. 28 WOR.

Ten slotte kan het relevant zijn of uw organisatie onder een cao valt en wat deze mogelijk bepaalt over reiskosten.

Redactie Inzicht 24-10-2022