Is het opstellen van een MTO instemmingsplichtig?

Is het opstellen van een MTO instemmingsplichtig?

Gegevens

Nummer
2022/151
Publicatiedatum
19 december 2022
Auteur
Redactie
Rubriek
Vraag en antwoord

Vraag

Sommige bronnen stellen dat de OR op basis van art. 27 1d WOR instemmingsrecht heeft bij (het opzetten van) een MTO (medewerkerstevredenheidsonderzoek). Kunt u mij aangeven of dat inderdaad ook zo is?

Antwoord

Het MTO staat niet als zodanig vermeld bij de onderwerpen (art. 27 lid 1 sub a t/m m WOR) waarover de ondernemer instemming behoeft van de ondernemer, bij vaststelling, wijziging of intrekking ervan. Meestal wordt onder verwijzing naar lid 1 sub d (een regeling op het gebied van de arbeidsomstandigheden, het ziekteverzuim of het re-integratiebeleid) gesteld dat een MTO instemmingsplichtig is. Om eerlijk te zijn: er is geen casus bekend waarin een kantonrechter dit heeft bevestigd.

De redenering die meestal wordt gevolgd bij het instemmingsplichtig verklaren van een MTO is, dat onder art. 27 lid sub d WOR ook valt de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en een MTO zou dan daaraan gelijk te stellen zijn. Dat lijkt een te absolute stelling. Wel zou betoogd kunnen worden dat elementen uit de RI&E ook in een MTO kunnen zitten (met name als medewerkers vragen worden gesteld naar de psychosociale arbeidsbelasting, een onderwerp dat volgens de Arbowet ook in een RI&E thuis horen). Het is naar ons oordeel dus afhankelijk van de opzet en het doel van de MTO of een dergelijk onderzoek de instemming van de OR vereist. De OR kan dus, onder voorwaarden, een instemmingsrecht claimen.

Wat overigens wel uit de praktijk van MTO’s blijkt is, dat wanneer een dergelijk onderzoek zonder betrokkenheid van de OR tot stand komt, er al snel argwaan is onder medewerkers (en dus ook bij de OR) over de betrouwbaarheid van de resultaten. MTO’s worden vaak gezien als onderzoeken die naar een bepaald resultaat toewerken (wat overigens meestal niet zo is) en als die opvatting postvat onder de medewerkers zullen de resultaten al snel als niet betrouwbaar (bijvoorbeeld door lage respons) worden gekwalificeerd.

Wat ook een feit is: als het MTO aanleiding is om maatregelen te nemen die de medewerkerstevredenheid omhoog moeten helpen brengen, dan zijn deze maatregelen vaak instemmingsplichtig (voor zover zij binnen één of meerdere van de categorieën uit genoemd art. 27 vallen).

Het advies: benadruk vooral de praktische betekenis van betrokkenheid van de OR bij een dergelijk onderzoek.

Redactie Inzicht 19-12-2022