Naar een Engelstalige OR?

Naar een Engelstalige OR?

Gegevens

Nummer
2023/32
Publicatiedatum
11 april 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Vraag en antwoord
Trefwoorden
Engelstaligheid, voorwaarde, extra taaltraining

Vraag

Onze OR is Nederlandstalig, maar door de identiteit van de onderneming willen wij dit veranderen naar Engelstalig. Kan dit zomaar? Moet de OR dit aanpassen in het reglement?

Antwoord

Engels als voertaal in bedrijven komt steeds vaker voor. Voor wat dat betekent voor een ondernemingsraad is niets geregeld. Je hoeft het dus ook niet in het reglement te vermelden. 

Anders wordt het als Engelse taalbeheersing een vereiste wordt om in de OR te kunnen participeren (om nog maar te zwijgen van een voorwaarde voor kandidatuur). Ook Nederlandse werknemers die het Engels minder beheersen moeten zich kandidaat kunnen stellen, zonder restricties. De mogelijkheid voor extra taaltraining, vertaling van documenten in het Nederlands en/of gebruik van tolken zou tot de standaardvoorzieningen kunnen gaan behoren. Als de Engelstaligheid een wens is van de directie, zou je dit soort voorzieningen in een convenant kunnen opnemen, met als doel dat elk OR-lid goed kan functioneren. Het opnemen van Engelstaligheid in het OR-reglement, bijvoorbeeld als voorwaarde voor goed functioneren, is niet aan te bevelen. Het kan al snel aanleiding zijn tot uitsluiting en dat is in strijd met de wet. 

Redactie Inzicht 11-04-2023