Hoofdkantoor Sabic wordt verplaatst ondanks negatieve advies van OR

Hoofdkantoor Sabic wordt verplaatst ondanks negatieve advies van OR

Gegevens

Nummer
2023/80
Publicatiedatum
6 november 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoord
De Unie

Het Europese hoofdkantoor van het chemiebedrijf Sabic gaat definitief van Sittard naar Amsterdam. De OR van het Saudische bedrijf gaf eerder nog een negatief advies over de verhuizing. Tot 8 november kan de OR in beroep gaan bij de Ondernemingskamer tegen het besluit van de bestuurder.

Naar Amsterdam of Geleen

Het gaat om het oude hoofdkantoor van de petrochemietak van DSM, die Sabic in 2002 overnam. Van de 400 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor gaan er 160 naar Amsterdam. De rest van de medewerkers zal worden overgeplaatst naar een locatie op het Chemelot-terrein in Geleen.

Fel verzet

Sabic kondigde eind vorig jaar aan dat het zijn Europese kantoor wilde verplaatsen. Dat leidde tot fel verzet van de OR en de vakbonden. Ook honderden medewerkers tekenden een petitie tegen de verhuizing. John Kapteijn van vakbond De Unie noemt het plan ‘idioot’ en benadrukt de uitdagingen waar de medewerkers voor staan. ‘Ze vragen nogal wat van de mensen die naar Amsterdam moeten verhuizen. Een grote groep van de medewerkers heeft hier hun wortels, met kinderen die hier naar school gaan,’ zegt Leunissen.

Voor meer achtergrond:

Adviesrecht

Verhuizing van de onderneming

Beroep bij OK

Redactie Inzicht 6-11-2023