Wat is de invloed van de OR ten aanzien van het intern delen van vacatures?

Wat is de invloed van de OR ten aanzien van het intern delen van vacatures?

Gegevens

Nummer
2023/88
Publicatiedatum
4 december 2023
Auteur
Redactie
Rubriek
Vraag en antwoord
Trefwoorden
intern delen vacatures, 'boven de cao'

Vraag

We hebben van onze directie een memo gekregen na een discussie over het al dan niet intern delen van vacatures. Het standpunt van de directie is dat vacatures voor het leiderschapsteam (boven cao) evenals vacatures voor ‘zeer specifieke/gespecialiseerde functies’ niet intern gedeeld hoeven te worden. Er zijn hiervoor geen echte argumenten aangedragen voor deze werkwijze, maar onze inschatting is dat men gewoon door wil met het wervingsproces en geen tijd wil besteden aan zaken waarvan ze bij voorbaat ‘weten’ dat daar geen kandidaten voor zijn.

Onze cao zegt letterlijk ‘De werkgever zal bij het vervullen van vacatures binnen de onderneming, de werknemers in die onderneming bij voorrang in de gelegenheid stellen hiernaar te solliciteren’. Hierbij wordt dus geen onderscheid gemaakt voor boven cao en cao-functies en ook geen onderscheid in functies van ‘vakspecialisten’.

Wat de OR betreft zal elke vacature intern gedeeld worden en zullen collega’s in de gelegenheid gesteld worden te solliciteren. Er is naar onze mening geen andere interpretatie van de cao mogelijk. Klopt dit en hoe kunnen we de voorgestelde werkwijze tegenhouden als de directie vasthoudt aan het standpunt? Wat zijn onze opties? En is er wellicht nog een wettelijk kader op basis waarvan gezegd kan worden dat vacatures intern gedeeld moeten worden?

Antwoord

Je vraagt in hoeverre jullie directie de vrijheid heeft om af te wijken van wat in de cao is bepaald voor functies die ‘boven de cao’ liggen. In het algemeen geldt die vrijheid wel, maar in het geval dat je beschrijft (de verplichting om vacatures eerst intern open te stellen) is niet in te zien op basis waarvan hiervoor voor deze functies een uitzondering kan worden gemaakt. Het recht, zoals in de cao is vastgelegd, is immers bedoeld om juist alle onder de cao vallende werknemers de mogelijkheid te bieden om hun loopbaan binnen de onderneming een vervolg te geven, ongeacht inschaling en verantwoordelijkheden van openvallende functies. Het is een afspraak tussen werkgever(s) en vakorganisaties en als ze daarbij uitzonderingen hadden willen bedingen, dan zou dat in de afspraak moeten zijn opgenomen.

In die laatste zin zit ook wel het probleem. De ondernemingsraad heeft, in het kader van de bepalingen in art 28 lid 1 WOR, wel de verplichting om de naleving van de cao zoveel als in zijn vermogen ligt te bevorderen, maar hij kan het niet afdwingen. De cao heeft wat dat betreft zijn eigen ‘nalevingskader’. Als in de cao een bepaling staat over hoe met eventuele geschillen over de interpretatie van de cao dient te worden omgegaan, kan de OR de ondernemer met klem adviseren deze geschillenregeling te volgen. Als dit niet met zoveel woorden geregeld is (of als de ondernemer weigert deze regeling te volgen) dan kan een lid van (een van) de vakbond(en) naar zijn bond toestappen en deze vragen de naleving af te dwingen. De vakbond kan dit eventueel afdwingen bij de kantonrechter – de OR wordt waarschijnlijk niet ontvankelijk verklaard.

Mocht er geen vakbondslid bereid zijn deze stap te ondernemen, dan kan de OR natuurlijk ook zelf contact opnemen met (een van) de betrokken vakbond(en), maar ik durf niet met zekerheid te zeggen of dit ook tot actie zal leiden.

Wel kan je als OR de ondernemer onder druk zetten, door te benadrukken dat deze de cao overtreedt, onder andere door dit in jullie nieuwsbrief aan de achterban te zetten en er bij elke gelegenheid (denk aan het artikel 24 overleg, in het bijzijn van de raad van commissarissen) op terug te komen.

Voor meer achtergrond:

Zorgtaken

De algemene gang van zaken van de onderneming

Redactie Inzicht 4-12-2023