Hoe opvatten van richtlijn van 100 medewerkers bij internationale onderneming?

Hoe opvatten van richtlijn van 100 medewerkers bij internationale onderneming?

Gegevens

Nummer
2024/5
Publicatiedatum
15 januari 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Vraag en antwoord
Trefwoorden
transparantie beloningsbeleid, internationale ondernemingen

Vraag

De laatste tijd heeft Sdu een aantal nieuwsbrieven gedeeld met daarin artikelen over informatie die met de OR moet worden gedeeld als de onderneming meer dan 100 medewerkers in dienst heeft. Bijvoorbeeld over meer transparantie van het beloningsbeleid. Ons bedrijf is wereldwijd een heel grote onderneming met tienduizenden medewerkers. In Nederland zijn dat er minder dan 100. De vraag van de OR is in hoeverre er voor het aantal medewerkers alleen naar Nederland wordt gekeken of dat we ook over de grens mogen kijken. Hoe zien jullie dat?

Antwoord

De grens van 100 medewerkers is in de WOR bepaald op basis van het zogenaamde ‘structuurregime’: ondernemingen met een bepaalde omvang zijn verplicht om een raad van commissarissen in te stellen, die een aantal taken uitvoert die bij andere ondernemingen de aandeelhouders toebehoren. Ondernemingen die verplicht zijn het structuurregime toe te passen hebben een eigen vermogen van tenminste € 16 miljoen, meer dan 100 werknemers in dienst en een functionerende OR. 

Omdat er steeds meer verplichtingen tot informatieverstrekking aan de OR in de wet komen, wordt die grens van 100 medewerkers wel vaker toegepast, onder andere met oog op het verstrekken van informatie over beloningsverhoudingen. 

De wet moet hier strikt worden opgevat: het gaat om ondernemingen naar Nederlandse wet, in stand gehouden door een in Nederland gevestigde rechtspersoon, met werknemers in dienst op basis van een Nederlandse arbeidsovereenkomst. Of en hoe deze onderneming in internationaal verband opereert, is voor de wetgever hierbij niet van belang. 

Dat neemt niet weg dat er op vrijwillige basis wel wat mogelijk is: de wet voorziet ook in vrijwillige invoering van het structuurregime, maar dat kan dus niet worden ‘afgedwongen’. Je zou als OR de discussie moeten aangaan over mogelijke voordelen van invoering van deze regeling, of het vrijwillig verstrekken van gegevens naar dit model. 

Voor meer achtergrond: Informatierecht

Redactie Inzicht 15-1-2024