OR Roompot geeft geen positief advies over ontslagronde

OR Roompot geeft geen positief advies over ontslagronde

Gegevens

Nummer
2024/11
Publicatiedatum
29 januari 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
neutraal advies, ontslagronde, Roompot, Landal

De OR van Roompot heeft grote moeite met de aangekondigde grote ontslagronde onder het kantoorpersoneel. Vooral het aantal medewerkers dat weg moet, heeft de OR verrast en daarom besloot de raad een neutraal advies te geven.

Mogelijk 100 banen op de tocht

Vorig jaar april nam Roompot de vakantieparken van Landal over. Doordat de twee bedrijven werden samengevoegd, waren sommige kantoorfuncties dubbel ingevuld. De bedrijven melden niet precies hoeveel mensen hun baan kwijtraken. Roompot en Landal hebben nu 650 kantoormedewerkers in dienst in Nederland. Volgens vakbond FNV heeft dit tot gevolg dat ongeveer honderd medewerkers ontslagen gaan worden.

Personeel in shock

De ontslagen vallen vooral op de kantoren in Goes, Den Haag, Zwolle en Uithoorn. ‘Het personeel is in shock’, stelt Jurry Joosse, voorzitter van de ondernemingsraad van Roompot. Volgens de OR is dit de grootste ontslagronde die het recreatiebedrijf ooit heeft meegemaakt. De raad kreeg de taak om een advies te geven over het plan. ‘Wij hebben hier hele grote moeite mee gehad’, vertelt Joosse.

Neutraal advies

Uiteindelijk besloot de OR om een neutraal advies te geven. Voorzitter van de OR Joosse legt uit. ‘We hebben het plan beoordeeld op de nieuwe structuur die er in de organisatie komt. Die klopt, het is een goede structuur die gekozen wordt. Maar we konden niet positief adviseren met het verdwijnen van zoveel personeel.’ Ook een negatief advies was in de ogen van de OR geen slimme keuze. ‘Dat zou het proces alleen vertragen, maar niet tegenhouden. Daarom hebben we een neutraal advies gegeven. Zodat medewerkers weten waar ze aan toe zijn.’

Duidelijkheid voor medewerkers

Zowel de OR als de FNV zijn wel blij dat er nu duidelijkheid is voor het personeel. Ook geven die aan dat er een goed sociaal plan ligt voor de medewerkers. Zowel de ondernemingsraad als de vakbond gaan erop toezien dat het nieuwe plan goed en eerlijk wordt uitgevoerd. (bron: Omroep Zeeland).

PN Adviesrecht

Redactie Inzicht 29-1-2024