Wat kunnen bestuurders en OR met uitkomsten rapport-Van Rijn?

Wat kunnen bestuurders en OR met uitkomsten rapport-Van Rijn?

Gegevens

Nummer
2024/15
Publicatiedatum
26 februari 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
grensoverschrijdend gedrag, NPO, rapport commissie Van Rijn

Begin februari kwam het rapport van de commissie Van Rijn uit over het onderzoek naar het grensoverschrijdend gedrag bij de NPO. De uitkomsten van het onderzoek zorgden voor veel commotie in Nederland. Wat kunnen werkgevers en de OR leren uit het rapport?

Vijf aanbevelingen

Werkgeversvereniging AWVN concludeert dat ook andere werkgevers kunnen leren van de uitkomsten van het rapport ‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan’. Op basis van het rapportage benoemt de AWVN de belangrijkste vijf aanbevelingen voor bestuurders om een veilige werkplek te creëren:

  • Investeer in de kwaliteit van leiderschapsgedrag.

  • School leidinggevenden in het herkennen van grensoverschrijdend gedrag.

  • Kijk niet alleen naar incidenten, maar ontdek de achterliggende patronen.

  • Zorg ervoor dat werknemers zich veilig kunnen uitspreken.

  • Doe het samen: zorg voor duidelijke checks and balances binnen de organisatie.

Reactie vakbonden

Het CNV is kritisch over de uitkomsten van het rapport en vindt de adviezen van de commissie-Van Rijn te vrijblijvend. ‘Wat extra toezicht en begeleiding biedt geen soelaas.’ De vakbond pleit ervoor dat ieder bedrijf een pestprotocol moet krijgen waarin duidelijk staat weergegeven wat medewerkers kunnen doen bij grensoverschrijdend gedrag. Iedereen moet dit protocol ondertekenen. Vakbond FNV roept op tot een effectief systeem op de werkvloer dat de machtsverhoudingen verbetert en pleit onder andere voor preventieve maatregelen.

Wat kan de OR?

De OR heeft een stimulerende taak bij de naleving van de Arbowet. Hij kan het onderwerp sociale veiligheid op de agenda zetten. De OR kan de bestuurder vragen met voorstellen te komen, bijvoorbeeld voor het opstellen van richtlijnen, aanscherpen van de klokkenluidersregeling of gedragscodes en het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Als de bestuurder dat niet doet, kan de OR zelf met voorstellen komen.

Voor meer achtergrond:

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

Initiatiefrecht

Redactie Inzicht 26-2-2024