OR van VDL Nedcar teleurgesteld over directie en politiek

OR van VDL Nedcar teleurgesteld over directie en politiek

Gegevens

Nummer
2024/16
Publicatiedatum
26 februari 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
behouden werkgelegenheid, vertrekregeling

Half februari rolden de laatste Mini’s van de band bij de fabriek van autofabrikant VDL Nedcar. De ondernemingsraad is erg teleurgesteld over het einde van de fabriek in Born. De raad voelt zich zowel door de directie als door de politiek in de steek gelaten.

Verbittering

VDL Nedcar zit al lang in zwaar weer en kondigde vorig jaar een grote reorganisatie aan, met zo’n 400 ontslagen. Inzicht in de OR heeft hierover al eerder gepubliceerd op 22 mei en 4 juni. Over de manier waarop het doek is gevallen, is de teleurstelling groot bij de ondernemingsraad. ‘Ooit werd gezegd dat wij de parel van de maakindustrie in Nederland waren’, geeft Kenan Baydar, vicevoorzitter en secretaris van de OR aan. ‘En nu gaat de tent hier eigenlijk vrij geruisloos dicht.’ (bron: 1limburg). De OR had vooral meer inzet verwacht van de provinciale politiek en het rijk om de werkgelegenheid te behouden.

Directie iets te verwijten?

Of VDL Nedcar iets te verwijten valt, vindt Baydar een moeilijke vraag. ‘De directie zegt dat ze hun uiterste best hebben gedaan een nieuwe klant te strikken, maar ik weet het niet. Wij hebben nooit ergens aan tafel gezeten. Daar hebben we wel herhaaldelijk om gevraagd. Vroeger gebeurde dat ook.’ Op het hoogtepunt van de productie werden er in Born jaarlijks ruim 220.000 auto’s gemaakt en werkten er achtduizend mensen.

[TK] Vertrekregeling

Het personeel heeft met stakingen wel nog een nette vertrekregeling afgedwongen. Baydar: ‘Dat klopt, maar daar hebben we voor gevochten. Maar die regeling is goed.’ Van de resterende 450 medewerkers kunnen er 80 tot 100 blijven. Op de agenda staat nog de ombouw van militaire voertuigen, busjes voor de ME en ambulances.

Redactie Inzicht 26-2-2024