‘Flexkrachten behandeld als wegwerpwerknemers’

‘Flexkrachten behandeld als wegwerpwerknemers’

Gegevens

Nummer
2024/19
Publicatiedatum
8 maart 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
flexkrachten, WIA, ziekte en re-integratie

De doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt is dé veroorzaker is van de hoge instroom in de WIA, toont onderzoek van de FNV aan. Zo hebben flexwerkers ruim twee keer zoveel kans om in de WIA terecht te komen dan werknemers met een vast contract.

Dubbel de dupe

Daarnaast is van de gedeeltelijk arbeidsongeschikte flexwerkers slechts 30% aan het werk, terwijl 60% van de mensen met een vast contract weer deelnemen aan het arbeidsproces. Flexwerkers komen dus niet alleen vaker in de WIA, ze zijn daar in de praktijk ook veel vaker van afhankelijk, blijkt uit het FNV-rapport ‘Verbeter de WIA begin bij Flex’.

Wegwerpwerknemers

‘Die hoge instroom in de WIA komt doordat flexkrachten als wegwerpwerknemers worden behandeld. Niemand die bij ziekte meer naar ze omkijkt en de overheid die dat gewoon toestaat’, stelt vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV. ‘Aan het automatisme “uitgevallen, uitgerangeerd, WIA” moet snel een einde komen.’

Rol werkgevers

Voordat een zieke werknemer met een vast contract in de WIA terecht komt, is er vaak veel gedaan om dat te voorkomen, daarvoor bestaan talloze re-integratiemogelijkheden. Volgens het FNV ontbreken deze zaken bij flexwerkers, waar de ziekmelding in de meeste gevallen gevolgd wordt door een beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Daarmee komt de rol van de werkgever grotendeels te vervallen.

Oplossingen

Kitty Jong: ‘De overheid moet een einde maken aan de situatie waarin flexwerkgevers wél de lusten maar niet de lasten voor hun rekening nemen. Flexwerkers horen rondom ziekte en re-integratie dezelfde ondersteuning, begeleiding en bescherming te krijgen als reguliere werknemers.’

Voor meer achtergrond: Ziekteverzuim, re-integratie

Redactie Inzicht 8-3-2024