Ondanks stevig bezwaren OR verhuist Sabic naar Amsterdam

Ondanks stevig bezwaren OR verhuist Sabic naar Amsterdam

Gegevens

Nummer
2024/20
Publicatiedatum
8 maart 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
Sabic, verhuizen hoofdkantoor, Ondernemingskamer, belangenafweging

De Ondernemingskamer besloot op 7 maart dat chemiebedrijf Sabic het hoofdkantoor van Sittard naar Amsterdam mag verhuizen. Daarmee is niet tegemoet gekomen aan de bezwaren van de ondernemingsraden. De ondernemingsraden vonden dat zij onvoldoende in het besluitvormingsproces waren betrokken en stapten naar de rechter.

Zitting

Vorige maand werd de zaak behandeld door de Ondernemingskamer. De ondernemingsraden van Sabic Sittard en van Bergen op Zoom geven aan te laat over de verhuisplannen te zijn ingelicht. De plannen bleken toen al volledig uitgewerkt zodat er geen echte invloed meer mogelijk was van de medezeggenschap. Maar de Ondernemingskamer vindt echter dat Sabic ‘voldoende inhoudelijk het debat’ heeft gevoerd met de ondernemingsraden. ‘De bezwaren van de ondernemingsraden zijn serieus genomen en meegenomen in de belangenafweging’, oordeelt de rechter.

Achtergrond conflict

Sabic wil het Europese hoofdkantoor al sinds 2021 verhuizen van Sittard, omdat die locatie volgens het bedrijf niet voldoende bereikbaar en kosmopolitisch zou zijn voor de aansturing van de 26 chemiefabrieken van Sabic in Europa. Naast 126 arbeidsplaatsen vanuit het hoofdkantoor in Sittard gaat het ook om zo’n 36 werknemers van Sabic in Bergen Op Zoom die naar Amsterdam moeten verhuizen. Personeel en vakbonden laten daarop weten dat het besluit slecht is overlegd en dat het een grote impact op het privéleven van medewerkers heeft, die moeten meeverhuizen of op en neer moeten reizen. Doordat een deel van de werknemers ontslag zal nemen, dreigt volgens ondernemingsraden en bonden bovendien een leegloop, waarmee ook kennis uit het bedrijf verdwijnt.

Voor meer achtergrond:

Adviesrecht

Beroep bij OK

Redactie Inzicht 8-3-2024