Patstelling rondom vroegpensioen

Patstelling rondom vroegpensioen

Gegevens

Nummer
2024/34
Publicatiedatum
17 mei 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
vroegpensioen, RVU, zware beroepen, tekorten op de arbeidsmarkt

Werkgevers en vakbonden weten niet tot een opvolger te komen voor de Regeling vervroegd uittreden (RVU). Begin mei stuurden CNV, FNV en VCP een ultimatum aan minister Schouten om snel met een verbeterde vroegpensioenregeling te komen voor mensen met zwaar werk. Lukt dat niet dan dreigen de vakbonden met stakingen.

Geen uitkomst

De RVU eindigt eind 2025, maar er is nog geen opvolger. De vakbonden willen een ruime vroegpensioenregeling voor zware beroepen, de werkgevers zeggen dat ze met de tekorten op de arbeidsmarkt niemand kunnen missen. Het nog demissionaire kabinet kan ook weinig. Kortom, er dreigt een patstelling rond het nieuwe vroegpensioen.

Acties bij de politie

Ook bij de politie liepen de gesprekken over een nieuwe RVU vast. Daarop riepen begin mei vakbonden agenten op om geen boetes uit te delen voor lichte overtredingen. Agenten die aan de actie meededen gaven overtreders in plaats van een bekeuring een bon met daarop informatie over hun actie.

Geld tekort

Wie voor de RVU in aanmerking komt, kan drie jaar eerder stoppen met werken. Er is echter veel ontevredenheid over de precieze voorwaarden van de regeling. Volgens vakbonden komen te veel mensen door de regeling aan het eind van de maand geld tekort. Piet Rietman, dagelijks bestuurder van de FNV: ‘Voor die mensen moet een oplossing gevonden worden. Niet iedereen met zwaar werk kan door tot zijn 67ste.’

Voor meer achtergrond: Pensioen

Redactie Inzicht 17-5-2024