In 2023 meeste stakingen van afgelopen 50 jaar

In 2023 meeste stakingen van afgelopen 50 jaar

Gegevens

Nummer
2024/35
Publicatiedatum
17 mei 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
werkstakingen, arbeidsdagen, loonstijgingen, minimumlonen, \

Vorig jaar waren er 52 werkstakingen in Nederland. Dit is het grootste aantal sinds 1972, toen het werk nog vaker werd neergelegd. In totaal gingen vorig jaar 142.000 arbeidsdagen verloren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Meeste stakers in industrie

Er werd afgelopen jaar gestaakt bij onder meer gemeenten, het streekvervoer en in de ziekenhuizen. Verder waren er acties bij bedrijven als PostNL, Etos, Bijenkorf, ING, Sabic en Douwe Egberts. Met 28 stakingen en 5.000 betrokken werknemers stond de industrie bij zowel het aantal stakingen als het aantal betrokkenen bovenaan de lijst.

Staken loont

De stakingen hebben hun vruchten afgeworpen, volgens de vakbond FNV. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: ‘Door de vele acties zijn de lonen afgelopen jaar in veel sectoren ongekend gestegen. Mensen zien dat actievoeren loont en dat zal ook een positieve invloed gehad hebben op de stakingcijfers. Ik hoop dat we nu voorgoed afscheid kunnen nemen van het fabeltje van de loon-prijsspiraal. De zeer gematigde inflatie van de afgelopen periode laat zien, dat hier niets van klopt.’

Grootste loonstijgingen in 45 jaar

Vooral de forse loonstijgingen waren in 2023 opmerkelijk, met het gemiddelde bruto verdiende uurloon dat met 7,0% toenam. Dat is de grootste stijging in 45 jaar. Een deel van deze verhoging komt door de substantiële verhoging van de minimumlonen, die gemiddeld 12,9% hoger lagen dan het jaar ervoor.

Voor meer achtergrond: Arbeidsvoorwaarden

Redactie Inzicht 17-5-2024