Zeven ton afrekenen voor inzetten stagiairs als werknemers

Zeven ton afrekenen voor inzetten stagiairs als werknemers

Gegevens

Nummer
2024/36
Publicatiedatum
17 mei 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
arbeidsrelatie, stagevergoeding, volwaardige werknemers, leeraspect centraal

Transavia is op de vingers getikt door de Arbeidsinspectie vanwege het inzetten van stagiairs als volwaardige werknemers. De luchtvaartmaatschappij heeft een boete van € 46.000 gekregen. De stagiairs hebben daarnaast met terugwerkende kracht recht op loon en toeslagen en dat kost de luchtvaartmaatschappij nog eens € 623.000.

Dezelfde taken als cabinepersoneel

Uit dat onderzoek van de Arbeidsinspectie bleek dat in totaal zestig studenten van vijf verschillende mbo-instellingen in 2022 oneerlijk zijn behandeld. Zij kregen dezelfde taken en verantwoordelijkheden als een steward of stewardess en hadden hetzelfde werkschema. Volgens de inspectie was er daardoor sprake van een arbeidsrelatie en werden de studenten onderbetaald. De studenten ontvingen namelijk alleen een stagevergoeding en geen regulier loon.

Leeraspect centraal

De Arbeidsinspectie heeft benadrukt dat werkgevers stagiairs niet als volwaardige werknemers mogen inzetten. Als toelichting gaf de inspectie aan dat tijdens de stages ‘het leeraspect centraal moet staan’. De vijf Mbo-opleidingen hebben een waarschuwing gekregen.

Voor meer achtergrond: Zorgtaken

Redactie Inzicht 17-05-2024