Ruimere vergoedingen voor woon-werkverkeer en thuiswerken

Ruimere vergoedingen voor woon-werkverkeer en thuiswerken

Gegevens

Nummer
2024/41
Publicatiedatum
17 juni 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
woon-werkverkeer, thuiswerken, goed werkgeverschap, goede thuiswerkplek

Dankzij een hogere fiscale vrijstelling vallen de vergoedingen voor het woon-werkverkeer en thuiswerken ruimer uit. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Reiskosten- en thuiswerkvergoeding’ van werkgeversvereniging AWVN.

Woon-werkverkeer

Van de werkgevers die deelnamen aan het onderzoek geeft 92% een vergoeding voor woon-werkverkeer. Bij het vergoeden van kosten volgen werkgevers de ontwikkelingen in de belastingwetgeving en geven zij steeds ruimere vergoedingen. ‘Dat getuigt van goed werkgeverschap’, vindt de AWVN. De maximale vrijgestelde vergoeding staat sinds dit jaar op 23 cent per kilometer.

Thuiswerkvergoeding

Het grootste deel van de ondervraagde werkgevers (72%) een thuiswerkvergoeding ingevoerd. Ook bij deze vergoeding wordt door de grote meerderheid het fiscale maximum toegepast. De thuiswerkvergoeding hangt rechtstreeks samen met de woon-werkvergoeding: op dagen dat wordt thuisgewerkt wordt geen woon-werkvergoeding verstrekt.

Rol OR

De OR heeft geen directe zeggenschap over de hoogte van de reiskosten- en thuiswerkvergoedingen. Wel kan een goede vergoeding bijdragen aan het behouden en binnenhalen van personeel. Hierover kan de OR het gesprek aangaan met de bestuurder. Ook heeft de OR vanuit het perspectief van arbeidsomstandigheden inspraak gezien de verantwoordelijkheid van de werkgever voor het zorgen voor een goede werkplek thuis.

Voor meer achtergrond: Arbeidsvoorwaarden

Redactie Inzicht 27-6-2024