Werkgever mag niet weigeren om met vakbond te onderhandelen

Werkgever mag niet weigeren om met vakbond te onderhandelen

Gegevens

Nummer
2024/42
Publicatiedatum
17 juni 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
FNV, vakbond voldoende representatief, onderhandelingsrechten van vakbonden

Reisorganisatie TUI onderhandelt al jaren rechtstreeks met de ondernemingsraad over de primaire arbeidsvoorwaarden. De ondernemingsraad heeft hiervoor extra bevoegdheden gekregen. Vakbond FNV drong aan om ook in de onderhandelingen betrokken te willen worden en stapte naar de rechter. De Hoge Raad stelde de vakbond in het gelijk. TUI mag het FNV niet buitenspel zetten.

Onderhandelen verplicht?

De centrale vraag was of een werkgever de plicht heeft om met een vakbond te onderhandelen over collectieve arbeidsvoorwaarden. De Hoge Raad gaf aan dat een werkgever in principe zelf mag bepalen of en met wie er onderhandeld wordt over collectieve arbeidsvoorwaarden. Desondanks kan het maatschappelijk onzorgvuldig en daarmee onrechtmatig zijn om een vakbond die voldoende representatief is, uit te sluiten van onderhandelingen.

Afwegingen van de Hoge Raad

Het gerechtshof heeft geoordeeld dat de FNV voldoende representatief is. TUI mag dan ook niet weigeren om met deze bond te onderhandelen. Hierbij spelen de volgende punten een rol in de afweging:

  • FNV vertegenwoordigt meer dan 20% van het cabinepersoneel van TUI;

  • medewerkers zijn ontevreden over de huidige medezeggenschapsstructuur;

  • medewerkers hebben belang bij de vertegenwoordiging van een onafhankelijke vakbond met kennis en ervaring op gebied van cao-onderhandelingen;

  • een OR kan geen collectieve acties (zoals een staking) voeren.

Duidelijk signaal

  • De uitspraak van de Hoge Raad is niet alleen een overwinning voor FNV, maar ook een duidelijk signaal naar andere werkgevers die de onderhandelingsrechten van vakbonden proberen te omzeilen door vergaande bevoegdheden aan ondernemingsraden te geven.

Voor meer achtergrond: Arbeidsvoorwaarden

Redactie Inzicht 17-6-2024