Een dag minder werken en toch je salaris behouden?

Een dag minder werken en toch je salaris behouden?

Gegevens

Nummer
2024/44
Publicatiedatum
1 juli 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
4-daagse werkweek, medewerkerstevredenheid, klanttevredenheid, experiment in Groot-Brittannië

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch is dit wat softwarebedrijf Afas per 1 januari introduceert: een 4-daagse werkweek, zonder dat de fulltime medewerkers achteruitgaan in salaris. Maar ook de parttimers profiteren. Personeel dat tot nu toe vier dagen werkte, krijgt vanaf volgend jaar vijf dagen uitbetaald.

Ontwikkeldag

Op vrijdag blijft het kantoor van Afas gesloten. Die ‘vrije’ dag is bedoeld om een studie te volgen, mantelzorg te verlenen of andere vormen van vrijwilligerswerk te doen. Die dag mogen er ook geen e-mails worden verstuurd. Afas hoopt dat werknemers de dag goed besteden. ‘De hele dag netflixen, of alsnog hard aan het werk gaan bij bijvoorbeeld een ander bedrijf heeft niet onze voorkeur’, schrijft het bedrijf aan het personeel.

Productiever door minder te werken

De positieve effecten van een dag per week minder werken zijn groot, volgens CEO Bas Van der Veldt. Niet alleen neemt de medewerkerstevredenheid en de klanttevredenheid toe. Door AI zal de productiviteit niet afnemen en innovatie toenemen. Volgens Afas is de vierdaagse werkweek mogelijk doordat de productiviteit van medewerkers in 25 jaar enorm is gestegen: van € 60.000 per medewerker per jaar toen Afas net bestond naar € 450.000 in 2023.

Succes in Groot-Brittannië

Het bedrijf kan vertrouwen putten uit een experiment in Groot-Brittannië met vier dagen werken zonder salarisverlies. Bij de 61 deelnemende bedrijven met in totaal 3.000 medewerkers nam de omzet met ruim 30% toe. De werknemers die aan deze pilot deelnamen sliepen beter, ervoeren minder stress en meldden zich minder vaak ziek. Na de pilot hebben de meeste organisaties de vierdaagse werkweek definitief ingevoerd. Ook in Duitsland en Portugal wordt geëxperimenteerd met de vierdaagse werkweek.

Voor meer achtergrond: Arbeidsvoorwaarden

Redactie Inzicht 1-7-02024