OR Zuyderland ziekenhuis akkoord met toekomstplan

OR Zuyderland ziekenhuis akkoord met toekomstplan

Gegevens

Nummer
2024/45
Publicatiedatum
1 juli 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
herverdeling van ziekenhuiszorg in Limburg, Schaarste gespecialiseerd personeel, toegankelijkheid zorg overheidstaak

De ondernemingsraad van het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen staat achter het plan over de herverdeling van ziekenhuiszorg in Limburg. De OR stelt daarbij wel als voorwaarde dat de medewerkers nauw betrokken worden bij de uitwerking van de plannen. Gemeenten en ook de Tweede Kamer zijn echter kritisch over de voorstellen.

Herverdeling

Bij het Zuyderland werken 5.500 medewerkers, op locaties in Heerlen en Geleen. In het toekomstplan blijven er twee ziekenhuizen bestaan, maar komt de hoogcomplexe zorg volledig in Geleen. Dat wil zeggen dat de SEH, de intensive care, het geboortecentrum en ingewikkelde spoedoperaties in Geleen worden geconcentreerd. Zowel in Heerlen als Geleen blijft zeven dagen per week dag en nacht spoedzorg aanwezig.

Schaarste gespecialiseerd personeel

Net als de raad van bestuur van het Zuyderland, ziet ook de OR dat er in de komende 5-10 jaar te weinig geschikt gespecialiseerd personeel is te vinden. Dat betekent dat de hoogcomplexe zorg nog maar op één plek op een verantwoorde wijze kan worden georganiseerd. ‘Gezien de toenemende schaarste aan zorgpersoneel gelooft de OR dat het gekozen scenario nu een aanvaardbare oplossing is’, zegt OR-voorzitter Lucie Wijnen-Vincken (ORnet.nl).

Medewerkers en cliëntenraad positief

Volgens de OR-voorzitter is op medewerkersbijeenkomsten in Heerlen en Geleen overwegend positief gereageerd op het toekomstplan. Veruit de meeste werknemers kunnen blijven werken waar ze nu werken. Eerder gaf de Cliëntenraad zijn jawoord. De medisch specialisten in het ziekenhuis spraken ook hun steun uit. Het plan is volgens de specialisten ‘voor alle patiënten in onze regio een veilige keuze.’

Protesten vanuit gemeenten

De gemeenten in Parkstad hebben juist grote moeite met de Zuyderland-plannen. Ze pleiten voor handhaving van alle afdelingen in Heerlen en vinden dat ze meer betrokken moeten worden bij de besluitvorming. Half juni waren er voor de derde keer demonstraties in Den Haag om aan te dringen op het uitvoeren van de eerder aangenomen moties, waaronder de motie over het instemmingsrecht voor gemeenten bij het sluiten van ziekenhuisafdelingen.

Tweede Kamer wil onderzoek naar toekomst Zuyderland

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil onderzoek laten doen naar het toekomstplan van ziekenhuis Zuyderland. Met name bij de financiële onderbouwing zetten de politiek partijen vraagtekens. Het dilemma hierbij is dat de overheid geen eigenaar is van het ziekenhuis, dat is de directie van het Zuyderland. Wel heeft de overheid als taak om de toegankelijkheid van de zorg te waarborgen.

Voor meer achtergrond: Adviesrecht

Redactie Inzicht 1-7-2024