Hoe kan je een vertrouwenspersoon uit zijn functie zetten?

Hoe kan je een vertrouwenspersoon uit zijn functie zetten?

Gegevens

Nummer
2024/48
Publicatiedatum
1 juli 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Vraag en antwoord
Trefwoorden
aanstelling vertrouwenspersoon, instemmingsplicht

Vraag

We hebben een interne vertrouwenspersoon. Echter, er komen over deze persoon veel klachten binnen. Dat hij de rol niet oppakt zoals het hoort, maar actief op zoek gaat naar punten. Daarnaast is deze persoon niet de door de OR benoemd (instemming is niet gegeven) omdat de werkgever niet op de hoogte was van deze regeling. Hoe kan je een vertrouwenspersoon uit de functie zetten?

Antwoord

Een vertrouwenspersoon aanstellen is geen wettelijke verplichting, maar als de bestuurder besluit er een aan te stellen, is het wel instemmingsplichtig. Niet de persoon van de vertrouwenspersoon, maar de regeling rond aanstelling en ontslag en eventuele taakomschrijving. We begrijpen dat zo’n regeling er bij jullie niet is. 

Het beste kun je aankaarten dat je vindt dat er een goede regeling moet komen in jullie onderneming, dat die de instemming van de OR behoeft en dat je vervolgens de werkwijze van de huidige vertrouwenspersoon in het licht van die regeling evalueert en bekijkt of de persoon de juiste is. In de regeling kun je laten opnemen hoe de OR betrokken wordt bij benoeming.

Het ontheffen van mensen uit de rol van vertrouwenspersoon is geen ontslag en is dus minder ingrijpend.

Voor meer achtergrond: Vertrouwenspersoon

Redactie Inzicht 1-7-2024