FNV pleit voor wettelijk ‘recht op onbereikbaarheid’

FNV pleit voor wettelijk ‘recht op onbereikbaarheid’

Gegevens

Nummer
2024/54
Publicatiedatum
17 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
recht op onbereikbaarheid, onbereikbaarheid, werkdruk, wettelijk vastleggen

Het FNV pleit voor het invoeren van een wetsvoorstel dat werknemers het ‘recht op onbereikbaarheid’ geeft. De vakbond geeft aan dat het is belangrijk dat mensen beschermd worden tegen te hoge werkdruk. De behandeling van het in 2020 ingediende initiatiefvoorstel over bereikbaarheid is op 12 september weer opgepakt door de Tweede Kamer.

Australië en Frankrijk

Eind augustus is in Australië een wet aangenomen met het ‘recht op onbereikbaarheid’. Het is Australiërs nu wettelijk toegestaan om niet-essentiële telefoontjes en e-mails van hun werkgevers te negeren als ze die buiten werktijd ontvangen. Ook Frankrijk nam eerder al zo’n wet aan. Het Nederlandse initiatiefwetsvoorstel geeft werknemers niet zozeer recht op onbereikbaarheid buiten werktijd, maar verplicht werkgevers om met werknemers in gesprek te gaan over (on)bereikbaarheid.

Via cao’s of via de wet?

In de cao-gehandicaptenzorg is al in 2019 is opgenomen dat een werknemer het recht heeft om buiten werktijd onbereikbaar te zijn. Inmiddels geldt dat ook voor de cao voor rijksambtenaren. Vicevoorzitter van het FNV Kitty Jong vindt dit echter te vrijblijvend: “Als je dit soort rechten enkel vastlegt in cao’s, kunnen die bij elke cao-onderhandeling weer opengebroken worden. Daarom is het goed als het nu wettelijk wordt vastgelegd voor iedereen, ook om kwetsbare mensen te beschermen.”

Arbeids- en rusttijdenregeling

De afspraken over bereikbaarheid kunnen worden opgenomen in een arbeids- en rusttijdenregeling. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht bij het invoeren, wijzigen of intrekken van een arbeids- en rusttijdenregeling. De bereikbaarheid van werknemers buiten hun reguliere arbeidsuren is ook een arbeidsrisico dat in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) thuishoort.

Voor meer achtergrond:

Arbeidstijden

Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E)

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): werkdruk en ongewenst gedrag

Redactie Inzicht 17-9-2024