Populariteit van tools als Chat GPT vraagt om AI-beleid

Populariteit van tools als Chat GPT vraagt om AI-beleid

Gegevens

Nummer
2024/55
Publicatiedatum
17 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoord
AI risicocategorieën

De sterke toename van het gebruik van diverse AI-applicaties in organisaties zorgt voor een behoefte aan afspraken hierover. De AI-toepassingen bieden eindeloze mogelijkheden, maar brengen ook risico’s voor werkgevers en medewerkers mee.

Betrekken medewerkers

De Europese organisatie voor gezond en veilig werk (EU-OSHA) heeft onderzocht hoe taakautomatisering op de werkplek effectief ingezet kan worden. Organisaties moeten ervoor zorgdragen dat bij de implementatie van robotica en andere technologieën gezondheid en veiligheid leidend zijn. Zo is het goed om al in een vroeg stadium werknemers actief te betrekken. Dat kan helpen om hen sneller vertrouwd te maken met nieuwe processen en systemen. Medewerkers kunnen meedenken over hoe de techniek voor minder mentale en fysieke belasting zorgt en kan helpen bij de inrichting van het werk.

Europese AI-verordening

De AI-verordening is op 1 augustus 2024 in werking getreden voor de gehele Europese Unie. De komende tijd gaan de verschillende eisen die deze wet stelt aan ontwikkelaars en gebruikers van kunstmatige intelligentie stap voor stap gelden. De eerste eisen gelden vanaf februari 2025. De verordening verdeelt AI-toepassingen in verschillende risicocategorieën, elk met specifieke regels en verplichtingen.

Attentie OR!

De nieuwe Europese wetgeving kan voor de OR een goed moment zijn om het gebruik van AI op de werkvloer te bespreken. De toepassing van AI kan om een belangrijke investering vragen. Daarom moet de bestuurder zo’n voorgenomen besluit vooraf aan de OR voorleggen voor advies (art. 25 lid 1k en h WOR). Er kan ook sprake zijn van een systeem dat persoonsgegevens van de achterban verwerkt. Daarbij heeft de OR instemmingsrecht (art. 27 lid 1k WOR).

Voor meer achtergrond:

Adviesrecht

Instemmingsrecht

Redactie Inzicht 17-9-2024