Autoriteit in de medezeggenschap Robbert van het Kaar overleden

Autoriteit in de medezeggenschap Robbert van het Kaar overleden

Gegevens

Nummer
2024/57
Publicatiedatum
30 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
medezeggenschap-goeroe, wetenschapper, spreker, commissielid SER

Robbert van het Kaar is op 16 september aan de gevolgen van een noodlottige val komen te overlijden. Daarmee nemen we afscheid van een zeer toegankelijke expert met een goeroe-status op het terrein van de medezeggenschap. Van het Kaar liet zich gelden als wetenschapper, spreker, schrijver van diverse artikelen en boeken en actief lid van commissies van de SER.

In mei van dit jaar liep Robbert van het Kaar door een ongelukkige val ernstig hersenletsel op. Herstel bleek niet meer mogelijk en sindsdien is hij niet meer bij bewustzijn geweest. Hij overleed op maandag 16 september 2024, op 67-jarige leeftijd. Robbert van het Kaar laat drie zoons achter.

Geworteld in de medezeggenschap

Robbert van het Kaar was actief op allerlei fronten in de medezeggenschap en had veel (inter)nationale contacten. Zijn kennis en expertise lagen in de medezeggenschapsrecht, arbeidsverhoudingen en het arbeidsrecht. Lange tijd was hij onderzoeker en docent bij het aan de UvA gelieerde Institute for Advanced Labour Studies (AIAS). Vanaf 2012 was hij onafhankelijk lid van de SER-Commissie Bevordering Medezeggenschap. Ook was hij (voordrachts)commissaris bij diverse ondernemingen. Lange tijd stond Van het Kaar synoniem voor medezeggenschap.

OR-bijbel

Voor veel OR-leden zal zijn naam misschien (vooral) bekend zijn als auteur van het jaarlijkse boekwerk ‘Inzicht in de OR’. Inzicht in de OR van Sdu geeft een goed leesbare toelichting op alle WOR-artikelen. Van het Kaar zorgde er als auteur voor dat duidelijker werd hoe we de multi-interpreteerbare WOR konden duiden. Wat staat er nou eigenlijk? Voor velen staat dit naslagwerk ook bekend als de ‘OR-bijbel’.

Talloze publicaties

Van het Kaar heeft een indrukwekkende lijst artikelen en boeken op zijn lijst staan. Deze publicaties gaan o.a. over medezeggenschapsrecht, arbeidsverhoudingen, corporate governance en arbeidsvoorwaarden. Een specifieke vakmatige interesse had hij in internationale medezeggenschap. Naast wetenschappelijke stukken, schreef hij ook artikelen voor bijvoorbeeld het OR magazine.

Academische carrière

Robbert van het Kaar studeerde in 1988 af als algemeen econoom aan de UvA. Hij promoveerde in 1995 op het onderwerp ‘medezeggenschap bij fusies en ontvlechting’. Vanaf 1995 was hij werkzaam als senior onderzoeker bij het Hugo Sinzheimer Instituut aan de UvA en was hij ook verbonden aan het Institute for Advanced Labour Studies (AIAS).

Redactie Inzicht 30-9-2024