Prinsjesdag: wat zijn effecten voor werkgevers en werknemers?

Prinsjesdag: wat zijn effecten voor werkgevers en werknemers?

Gegevens

Nummer
2024/58
Publicatiedatum
30 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
plannen 2025, BTW-tarieven, Prinsjesdag, vroegpensioenregeling

Op dinsdag 17 september heeft het kabinet-Schoof de plannen voor 2025 bekendgemaakt. We geven hier in het kort een aantal belangrijke veranderingen weer op personeel gebied. Zo bent u weer snel op de hoogte.

Gezond en veilig werken

Gezonde en veilige arbeidsomstandigheden staan bij het nieuwe kabinet hoog op de agenda. Dat blijkt uit de Rijksbegroting voor 2025 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het verlagen van het aantal arbeidsongevallen, zieken en doden door werk is één van de belangrijkste doelstellingen.

Verdere loonstijging, ook in 2025

In de afgelopen jaren hebben de vakbonden met succes onderhandeld over stevige loonsverhogingen in de cao’s. Belangrijke redenen voor die loonstijgingen zijn de krapte op de arbeidsmarkt en de hoge inflatie. Ook in 2025 spelen deze factoren nog een rol. Het CPB verwacht een loonstijging in 2025 van 4,2%.

Fors hoger BTW-tarief voor sport, cultuur, hotels en media

Het BTW-tarief voor sport, cultuur, hotelovernachtingen en media gaat vanaf 2025 omhoog van 9% naar 21%. Dit omvat culturele goederen en diensten, zoals boeken, sport, musea, muziek- en toneelvoorstellingen, behalve voor attractieparken, speel- en siertuinen, circussen, dierentuinen en bioscopen.

Elektrische auto’s krijgen langer korting op wegenbelasting

Elektrische personenauto’s krijgen tot en met 2029 25% korting op de motorrijtuigenbelastingen. De vrijstelling voor de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) voor nieuwe zakelijke bestelauto’s vervalt per 2025. Alleen elektrische bestelauto’s behouden de BPM-vrijstelling. De bijtelling voor elektrische auto’s stijgt in 2025 naar 17% en in 2026 naar 22%.

Mkb-winstvrijstelling wordt 12,7% in 2025

De voor ondernemers belangrijke MKB-winstvrijstelling komt in 2025 uit op 12,7%. In de Prinsjesdagstukken is vastgelegd dat een eerder aangekondigde verlaging van de belastingvrijstelling niet doorgaat.

Toekomst van vroegpensioen?

In de Prinsjesdagplannen is niks opgenomen over vroegpensioen. Omdat de sociale partners er steeds maar niet uitkomen over de vroegpensioenregeling, spreekt het kabinet zich hier (nog) niet over uit. Vooraf aan Prinsjesdag werd wel al bekend dat het kabinet Schoof alsnog geld vrijmaakt voor een regeling voor vroegpensioen voor zware beroepen.

Voor meer achtergrond:

Arbeidsvoorwaarden

Pensioen

Redactie Inzicht 30-9-2024