Arbeidsinspectie: veel RI&E’s voldoen niet

Arbeidsinspectie: veel RI&E’s voldoen niet

Gegevens

Nummer
2024/59
Publicatiedatum
30 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
RIE, wet- en regelgeving, percentage bedrijven met RIE toegenomen, aandacht voor gezond en veilig werken

Een op drie risico-inventarisatie en -evaluaties (RI&E’s) scoort een onvoldoende als het om de kwaliteit gaat. Vaak door een gebrek aan kennis van wet- en regelgeving. Ook zorgelijk is dat werkgevers minder voorlichting geven en minder toezien op de naleving van instructies en voorschriften. Dit blijkt uit monitor Arbo in bedrijf van de arbeidsinspectie.

Ook goed nieuws

Het aantal bedrijven dat een RI&E heeft, is in twee jaar tijd toegenomen van 50 naar 64%. Bijna alle grotere organisaties hebben een RI&E, waardoor 88% van de werknemers werkt in een organisatie waar er aandacht is voor gezond en veilig werken. Organisaties met een kwalitatief goede RI&E doen het aantoonbaar beter op het gebied van gezond en veilig werken.

Wettelijke verplichting

Een RI&E is wettelijk verplicht voor iedere werkgever die medewerkers in dienst heeft, zo stelt artikel 8 van de Arbowet. Werkgevers leggen daarin vast welke arbeidsrisico’s hun werknemers te maken kunnen krijgen. En welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te voorkomen of te verminderen.

Onderzoek Arbo in bedrijf

In twee jaar tijd bezochten inspecteurs 1.700 organisaties om het arbobeleid en de arbeidsomstandigheden tijdens zo’n bedrijfsbezoek onder de loep te nemen. Het gaat hierbij om een representatieve steekproef, niet risico-gericht. Daardoor is het mogelijk de resultaten te extrapoleren naar alle 350.000 werkgevers en 8,5 miljoen werknemers in Nederland.

Wat kan de OR?

Bij het opstellen en actualiseren van het RI&E beleid heeft de OR een belangrijke rol. Voor de risico-inventarisatie en -evaluatie en het daarbij horende plan van aanpak heeft de werkgever de instemming nodig van de OR. De OR kan dan controleren of de RI&E voldoende bijdraagt aan het beperken van de arbeidsrisico’s op de werkvloer. Verder kan de OR-initiatief voorstellen doen om gezond en veilig bespreekbaar te maken en te verbeteren.

Voor meer aandacht: Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E)

Redactie Inzicht 30-9-2024