Werkgevers zien voordelen van hybride werken

Werkgevers zien voordelen van hybride werken

Gegevens

Nummer
2024/60
Publicatiedatum
30 september 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
hybride werken, sociale cohesie, 3 dagen kantoor 2 dagen thuis, thuiswerkvergoeding

Hybride weken blijkt inmiddels voor veel organisaties de nieuwe realiteit. Uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN blijkt dat driekwart van de werkgevers tevreden is over de balans tussen thuis en op locatie werken. Zorgen rond thuiswerken hebben vaak te maken met het in stand houden van de sociale cohesie binnen de organisatie.

3 dagen kantoor, 2 dagen thuis

Thuiswerkers komen gemiddeld 3 dagen per week naar kantoor bij een volledige werkweek. Dat betreft vooral de dinsdagen en donderdagen en in veel minder mate woensdagen en vrijdagen. Deze werkverdeling is al jaren opmerkelijk stabiel. Nadelig effect van deze verdeling is dat veel kantoren op dinsdagen donderdag overvol zitten. Vrijdag is veruit de meest populaire thuiswerkdag. Spreiding van thuiswerkdagen over de werkweek blijkt heel lastig.

Geen kantoorplicht

Bij 94% van de werkgevers wordt regelmatig thuisgewerkt. Een op de drie werkgevers overweegt wel actie om het personeel vaker naar kantoor te laten komen. Werkgevers maken zich vooral zorgen om de binding tussen collega’s onderling en de spreiding van de thuiswerkdagen over de week. Van een ‘kantoorplicht’ lijkt echter geen sprake.

Thuiswerkvergoeding

Zo’n driekwart van de werkgevers geeft een thuiswerkvergoeding. Een meerderheid hanteert de fiscale vrijstelling van € 2,35 per thuiswerkdag. Werkgevers met een lagere thuiswerkvergoeding, hanteren nog de oude fiscale grens van € 2 of € 2,15 per thuiswerkdag. Werkgevers die een hogere thuiswerkvergoeding geven, volgen vaak de NIBUD-richtlijn van € 3 per thuiswerkdag. Een deel van de werkgevers geeft een andere thuiswerkvergoeding, zoals bijvoorbeeld een maandelijkse internetvergoeding.

Hybride werken

Redactie Inzicht 30-9-2024