Inmiddels opgeheven OR is uitgespeeld

Inmiddels opgeheven OR is uitgespeeld

Gegevens

Nummer
2024/61
Publicatiedatum
30 september 2024
Auteur
Redactie
ECLI
ECLI:NL:RBNHO:2024:6778
Rubriek
Uitspraak
Trefwoorden
gemeenschappelijke OR ingesteld, instemmingsaanvraag pauzeprofiel, nieuwe medezeggenschapstructuur

De ondernemingsraad van Albert Heijn e-Commerce stapt vlak voor de invoering van een andere medezeggenschapsstructuur naar de rechter. De OR wil de invoering van een aangepaste regeling over pauzes tegengaan. De kantonrechter oordeelt dat de OR niet-ontvankelijk is in zijn verzoek omdat er inmiddels een gemeenschappelijke ondernemingsraad is ingesteld.

Feiten

AH e-Commerce exploiteert de online supermarkt van Albert Heijn. De verwerking en bezorging van de bestellingen in de online supermarkt vinden plaats in en vanuit de zogeheten Home Shop Centers van Albert Heijn. De OR en de ondernemer zijn al langere tijd in overleg over een instemmingsaanvraag over een pauzeprofiel voor alle Home Shop Centers. Volgens de OR komt het in de praktijk ingevoerde pauzeprofiel niet overeen met het profiel waarvoor instemming is gegeven. In februari 2024 heeft de OR de nietigheid van het besluit van Albert Heijn ingeroepen en is de OR een procedure bij de kantonrechter gestart.

Vanaf 1 mei 2024 heeft AH e-commerce een nieuwe medezeggenschapstructuur, met een Gemeenschappelijk Ondernemingsraad (GOR). Vanaf die datum is de OR een onderdeelcommissie van de GOR. Er is daarbij afgesproken dat lopende rechtszaken aangespannen door de OR, kunnen worden voortgezet. De GOR geeft echter aan de door de OR gestarte procedure niet voort te willen zetten.

Zowel Albert Heijn als de GOR zijn van mening dat de OR niet-ontvankelijk verklaard moet worden in zijn verzoek, omdat de OR sinds 1 mei 2024 niet meer bestaat.

Beoordeling

Is de OR nog proces bevoegd? Dat is de eerste en ook primaire vraag waarop de kantonrechter zich heeft gericht. Daarna komt pas de inhoudelijke kwestie aan de orde (het pauzeprofiel). De rechter concludeert op 10 juli 2024 dat de OR niet-ontvankelijk is in zijn verzoek. Er is namelijk inmiddels een gemeenschappelijke ondernemingsraad ingesteld en de OR vormt nu een onderdeelcommissie van de GOR. Als zodanig is hij niet langer bevoegd om te procederen. Er zijn geen wettelijke of andere gronden die leiden tot het oordeel dat de OR procesbevoegdheid heeft behouden.

Commentaar

De uitspraak is op voorhand te zien als een tweetrapsraket. Eén: is de OR nog procesbevoegd? En twee: is het besluit over de pauzeregeling nietig? Omdat de rechter oordeelt dat de (inmiddels opgeheven) OR niet procesbevoegd is, is de tweede vraag niet meer aan de orde. Sinds juli 2024 heeft AH e-commerce namelijk een gemeenschappelijke ondernemingsraad.

Achteraf bezien is misschien te stellen dat de OR in 2023 wat lang gewacht heeft om het spel steviger te spelen (ofwel: de nietigheid van het besluit in te roepen). Met de invoering van een andere medezeggenschapsstructuur ontstond een race tegen de klok. En die werd verloren.

Rechtbank Noord-Holland, ECLI:NL:RBNHO:2024:6778

Peer van den Bouwhuijsen

Voor meer achtergrond:

Instemmingsrecht

Nietigheid van besluiten