Stress vaak dé veroorzaker van verzuim

Stress vaak dé veroorzaker van verzuim

Gegevens

Nummer
2024/62
Publicatiedatum
14 oktober 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
stressgerelateerde klachten, psychosociale werkbelasting, RI&E

De afgelopen 5 jaar is verzuim door stressgerelateerde klachten met maar liefst 30% gestegen. Dat wil zeggen dat inmiddels één op de vier verzuimdagen wordt veroorzaakt door stress. Dat blijkt uit recente cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare.

Oorzaken verzuim

Verzuim door stressklachten maakt een steeds groter deel uit van het totale verzuim. Een kwart van alle verzuimdagen tussen juli 2023 en juli 2024 werd veroorzaakt door verzuim met de diagnoses spanning, overspanning of burn-out. “We zien uitval door deze klachten jaar op jaar toenemen”, zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare. De verzuimduur door stressgerelateerde klachten is gemiddeld 245 dagen.

Vroegtijdig herkennen en bespreekbaar maken

Hoe langer het duurt voordat de stressklachten gesignaleerd en aangepakt worden, hoe langer mensen uit de roulatie zijn. “Achteraf worden de klachten als piekeren, lusteloosheid en gespannenheid wel herkend door de medewerker, leidinggevende of collega’s. Maar als de signalen wel op tijd worden herkend, worden ze niet altijd bespreekbaar gemaakt”, aldus Penders.

Meer kans op terugval

Een deel van de oplossing ligt ook in de blijvende aandacht voor medewerkers die eerder langdurend uitvielen door stress. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 1 op de 7 van deze medewerkers binnen 3 jaar opnieuw langdurend uitvalt. Meestal gebeurt dit binnen één jaar na volledige terugkeer naar het werk.

Rol van de OR

De psychosociale werkbelasting is een belangrijk onderdeel van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Voor de RI&E en het daarbij horende plan van aanpak heeft de werkgever de instemming nodig van de OR. Verder kan de OR initiatiefvoorstellen doen voor aandacht voor een goede werk-privébalans en het werkgeluk van medewerkers.

Voor meer achtergrond:

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): werkdruk en ongewenst gedrag

Gezondheid en verzuim

Redactie Inzicht 14-10-2024