Geen ‘hysterische’ controle op schijnzelfstandigheid

Geen ‘hysterische’ controle op schijnzelfstandigheid

Gegevens

Nummer
2024/63
Publicatiedatum
14 oktober 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
schijnzelfstandigheid ZZP'ers, gedoogsituatie, handhaving ZZP-wet, gedwongen zzp-schap

2025 lijkt een overgangsjaar te worden voor de aanpak van de schijnzelfstandigheid van ZZP’ers. De Belastingdienst gaat de ZZP-wet tegen schijnzelfstandigheid per 1 januari 2025 ‘niet hysterisch controleren’, gaf de staatssecretaris van financiën Folkert Idsinga aan. Toch blijft er veel onduidelijk over de handhaving van de wet.

Toch alarm voor sommige sectoren?

In de zorg, het onderwijs en de kinderopvang heeft de gedoogsituatie te lang geduurd, vindt het kabinet. In deze sectoren, maar bijvoorbeeld ook in de bouw, zijn werkgevers al begonnen met meer zelfstandigen in dienst te nemen en met betere arbeidsvoorwaarden aan zich te binden.

In 2025 krijgen werkgevers geen vergrijpboete bij correcties als zij kunnen bewijzen dat zij zich inzetten tegen schijnzelfstandigheid. Er kunnen wél verzuimboetes worden opgelegd.

Veel onduidelijkheid

Het is nog even afwachten of en hoe het kabinet het voorstel voor de handhaving van de ZZP-wet gaat uitvoeren. Mogelijk leidt het ertoe dat de Belastingdienst de handhaving concentreert op bepaalde situaties. Bijvoorbeeld op situaties waarin sprake is van gedwongen zzp-schap, (te) lage uurtarieven en overduidelijke schijnzelfstandigheid. Door de onduidelijkheid blijft er veel onrust bestaan in diverse sectoren.

Wat is (schijn)zelfstandigheid?

De criteria van de overheid voor zelfstandig ondernemen zijn dat een ondernemer de financiële risico’s draagt, zelf verantwoordelijk is voor gereedschap en andere materialen, specifieke kennis of vaardigheden heeft die het inhurende bedrijf zelf niet heeft. Ook moet er sprake zijn van een korte duur van de opdracht en/of een beperkt aantal uren per week.

Voor meer achtergrond:

Flexibilisering van arbeid

Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Redactie Inzicht 14-10-2024