Hoge Raad: ook loon voor verplichte opstarttijd

Hoge Raad: ook loon voor verplichte opstarttijd

Gegevens

Nummer
2024/64
Publicatiedatum
14 oktober 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
verplichtend karakter planningsregels, achterstallig loon uitbetalen

In september oordeelde de Hoge Raad dat een callcentermedewerker die tien minuten vóór het begin van zijn dienst aanwezig moest zijn, voor die tijd betaald had moeten worden. Gezien het verplichtende karakter van de planningsregels van het bedrijf moet deze opstarttijd als werktijd worden gezien.

Kantonrechter, Hof én Hoge Raad hebben hetzelfde oordeel

Volgens de werkgever was het voorschrift geen verplichting, maar slechts een advies. De medewerker stelde juist dat hij op basis van die regels verplicht was om altijd tien minuten vóór aanvang voorbereidende werkzaamheden te verrichten. Hij zou daarom ook over die tien minuten recht op loon hebben. Zowel de rechtbank in Den Haag en, in het hoger beroep, het Gerechtshof in Den Haag stelden de werknemer in het gelijk. De Hoge Raad nam dit oordeel over. Het gevolg is dat de werkgever nog zo’n € 2.900 aan achterstallig loon moet betalen aan de werknemer.

Navolging?

Vakbond FNV hoopt dat andere werkgevers door de uitspraak worden wakker geschud en werknemers betalen voor álle arbeidstijd. De uitspraak gaat mogelijk ook gevolgen hebben voor andere organisaties die aangeven dat hun werknemers op het werk moeten zijn voordat een dienst begint, maar daarvoor geen loon betalen.

Voor meer achtergrond: Arbeidstijden

Redactie Inzicht 14-10-2024