Europees hof: toeslag overuren ook voor parttimers
Europees hof: toeslag overuren ook voor parttimers
Gegevens
- Nummer
- 2024/65
- Publicatiedatum
- 28 oktober 2024
- Auteur
- Audiffred, V.C.
- Rubriek
- Overig
- Trefwoorden
- toeslag overuren, parttime werkenden, instemmingsrecht
Parttime werkenden hebben vaak geen recht op een overwerktoeslag. Twee Duitse werknemers vonden dit discriminerend en stapten naar de rechter. Het Europees hof gaf hun gelijk. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor Nederlandse ondernemingen.
Discriminatie?
Bij een Duits bedrijf werken twee verpleegkundigen fulltime. In hun cao staat dat zij recht hebben op een toeslag voor overuren, maar alleen voor de uren die zij meer dan fulltime werken (38,5 uur). Stel dat ze 24 uur per week werken, dan wordt de overurentoeslag pas betaald als ze meer dan 38,5 uur per week werken. In de praktijk krijgen de twee werknemers die overwerktoeslag niet uitbetaald, terwijl ze wel overuren maken. De verpleegkundigen stellen dat er sprake is van discriminatie.
Oordeel
Het Europees hof stelt de twee verpleegkundigen in het gelijk. Volgens het Hof gaat het hier om gelijke gevallen die door de werkgever ongelijk worden behandeld. De verpleegkundigen doen hetzelfde werk als hun fulltime collega’s, en een rechtvaardigingsgrond voor deze ongelijke behandeling ontbreekt. In de praktijk stimuleert de huidige regel de werkgever om juist parttime werknemers overuren te laten draaien.
Gevolgen
De uitspraak van het Europees Hof heeft naar verwachting grote gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden in Nederland. Cao’s bevatten vaak overwerktoeslagen, maar alleen voor de uren die boven een fulltime-aanstelling worden gewerkt. Die bepalingen moeten worden aangepast. Daarnaast komen parttimers mogelijk in aanmerking voor nabetaling van hun gemaakte overwerkuren. Werknemers kunnen mogelijk tot vijf jaar terug hun overwerkvergoeding vorderen bij de werkgever.
Rol vakbonden en OR
In de meeste gevallen zullen op basis van cao-regelingen de vakbonden aan zet zijn om nieuwe afspraken te maken. Wanneer er geen cao van toepassing is, heb je als OR instemmingsrecht met betrekking tot een wijziging in de regeling van arbeidstijden.
Voor meer achtergrond:
Redactie Inzicht 28-10-2024