Ruim 100 gedwongen ontslagen bij glasfabriek O-I

Ruim 100 gedwongen ontslagen bij glasfabriek O-I

Gegevens

Nummer
2024/66
Publicatiedatum
28 oktober 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
gedwongen ontslagen, Owens-Illinois

Begin oktober werd bekend dat bij de Maastrichtse glasproducent O-I een derde van het personeel wordt ontslagen. Dit als gevolg van de sluiting van een glasoven M2, waardoor vier van de negen productielijnen stoppen. De EOR en de COR bezien de nut en noodzaak van de operatie.

‘s Werelds grootste

De glasfabriek is sinds 2003 onderdeel van het Amerikaanse wereldconcern Owens-Illinois, ‘s werelds grootste glasproducent. In totaal zijn er 300 man werkzaam bij de glasfabriek in Maastricht. In Maastricht worden zowel frisdranken, als bierlijnen en potten gemaakt voor zowel grote multinationals als lokale afnemers. Denk hierbij aan merken als Nutella, HAK en Desperados. O-I in Maastricht blijft nog wit (transparant) glas maken. Het gekleurde glas gaat eruit.

Strijdbaar

FNV laat weten dat de verslagenheid onder het personeel groot is. De bond zegt alles op alles te zetten om het aantal gedwongen ontslagen te beperken. Voor de mensen die uiteindelijk wel ontslagen worden, wil de FNV een financiële regeling die flink hoger is dan wettelijk verplicht. CNV-woordvoerder Ruud Hovelings: ‘De sluiting komt natuurlijk niet als een verrassing. Er is de laatste jaren geen cent meer geïnvesteerd in de fabriek in Maastricht.’

EOR en COR geïnformeerd

Inmiddels is ook de EOR (Europese ondernemingsraad) geïnformeerd over de beoogde plannen in Europa. De COR (Centrale ondernemingsraad) is bijgepraat over de lokale ontwikkelingen en er zal advies worden gevraagd over de nut en noodzaak van de voorgenomen reorganisatie. ‘Als de COR van mening is dat de nut en noodzaak voor deze bezuiniging bestaat, gaan de vakbonden met werkgever om tafel om afspraken te maken over een Sociaal Plan’, geeft het FNV aan.

Minder luxeproducten

Volgens het bedrijf heeft het besluit om te stoppen alles te maken het wegvallen van de vraag naar producten die in glas verkocht worden. Vaak zijn dat luxeproducten. Consumenten hebben daar minder geld voor over. Ook andere factoren spelen een rol. Zo worden bonen bijvoorbeeld niet meer in glas verpakt, maar in karton. De gezondheidstrend om minder alcohol te drinken heeft ook zijn weerslag op de productie van glas. Er is ook een transitie gaande van glas naar plastic en blik.

Voor meer achtergrond:

Adviesrecht

Reorganisatie

Redactie Inzicht 28-10-2024