CNV: kortere werkweek leidt tot hogere productiviteit
CNV: kortere werkweek leidt tot hogere productiviteit
Gegevens
- Nummer
- 2024/67
- Publicatiedatum
- 28 oktober 2024
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
- Trefwoorden
- internationaal onderzoek productiviteit, Nieuw-Zeeland, daling ziekteverzuim 44%
Verkorting van de werktijd blijkt uit internationaal onderzoek een aanjager te zijn om het werk slimmer in te richten. Denk aan minder vergaderen, minder reizen en toepassen van AI. Dit leidt tot 25% meer productiviteit per uur en een lager ziekteverzuim, geeft een analyse van het CNV weer.
Internationale voorbeelden
Nieuw-Zeeland verkortte de werkweek met 8 uur; hiermee groeide de productiviteit met 25% per uur. Naast Nieuw-Zeeland analyseerde CNV experimenten uit Engeland, Duitsland, Australië en IJsland. De kortere werkweek verlaagt ook het ziekteverzuim, blijkt uit de CNV-analyse. Bij een proef uit Australië, waar 26 organisaties aan deelnamen, daalde het ziekteverzuim met 44%. De overgrote meerderheid van de werknemers gaf bovendien aan zich meer betrokken te voelen bij het werk.
Combineren van taken
Het CNV zet zich in het komende cao-seizoen in voor een kortere werkweek. ‘Dit is hard nodig in een tijd waarin steeds meer werkenden klem komen te zitten tussen werk, privé en zorgtaken’, aldus voorzitter van het CNV Piet Fortuin. 40% van de werkenden moet hun werk steeds meer combineren met andere taken, zoals mantelzorg en de zorg voor kinderen, toont recent CNV-onderzoek aan.
30-urige werkweek kwestie van tijd
Een ruime meerderheid (58%) van de Nederlanders is voorstander van een kortere werkweek, blijkt uit eerder CNV-onderzoek. 54% verwacht dat over 10 jaar de 30-urige werkweek de norm is en bijna de helft vindt vijf dagen werken niet meer van deze tijd. CNV: ‘Met de toegenomen mogelijkheden van AI en de positieve effecten op verzuim en betrokkenheid van werknemers kan de kortere werkweek wel eens een flinke vlucht nemen.’ ‘Het is daarom niet de vraag óf, maar vooral wanneer de 30-urige werkweek de nieuwe standaard is.’
Voor meer achtergrond:
Redactie Inzicht 28-10-2024