Te zwaar werk in magazijnen pakketdiensten
Te zwaar werk in magazijnen pakketdiensten
Gegevens
- Nummer
- 2024/70
- Publicatiedatum
- 11 november 2024
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
- Trefwoorden
- te zware fysieke omstandigheden, hoge werkdruk, advies arbeidsinspectie, arbocatalogus
Werknemers bij de pakketdiensten werken onder te zware fysieke omstandigheden. Dit blijkt uit onderzoek van de arbeidsinspectie bij de 6 grootste pakketdiensten, zoals PostNL, DHL, UPS, GLS, FedEx en DPD. De arbeidsinspectie eist maatregelen om de fysieke belasting te beperken en voorkomen.
Vereiste verbeteringen
Na controles bij 35 depots heeft de arbeidsinspectie geconstateerd dat werknemers te zwaar moeten tillen, te veel moeten bukken en hoog en diep moeten reiken. Daarnaast is er sprake van een erg hoge werkdruk. De Arbeidsinspectie eist van de gehele sector een totaalpakket aan verbeteringen. De voorgestelde maatregelen zijn onder andere het gebruik van hulpmiddelen als tilhulpen, taakroulatie en instructie over gezonde werkmethoden.
Groei pakketsector
De laatste jaren is de pakketsector enorm gegroeid. De consument krijgt bestellingen snel en vaak gratis geleverd en mag ze meestal gratis terugsturen. Dit veroorzaakt een keten aan handelingen met talloze pakketten. Werknemers zijn voor een groot deel uitzendkrachten en vaak arbeidsmigranten. De handelingen vinden meestal plaats met de hand en onder hoge tijdsdruk. De inspectie constateerde ook dat werknemers vaak sjouwen met pakketten van 35 tot 45 kilo.
Arbowet
De Arbowet verlangt van de werkgever dat deze fysieke (over)belasting voorkomt of beperkt. Dat betekent dat de werkgever daarin zo ver moet gaan als maar mogelijk is om deze belasting te voorkomen. De inspectie adviseert om branchebreed afspraken te maken over gezond en veilig werk, bijvoorbeeld in een arbocatalogus. Werkgevers en ondernemingsraden hebben de ruimte om zelf te bepalen hoe zij aan de Arbowet willen voldoen.
Voor meer achtergrond:
Redactie Inzicht 11-11-2024