Hoe werkt de medezeggenschap bij meerdere bv’s?
Hoe werkt de medezeggenschap bij meerdere bv’s?
Gegevens
- Nummer
- 2024/73
- Publicatiedatum
- 11 november 2024
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Vraag en antwoord
- Trefwoorden
- PVT, gemeenschappelijke ondernemingsraad, kiesgroepen
Vraag
Wij hebben binnen onze organisatie twee bv’s. Een grote bv met 250 medewerkers en een kleinere bv met 30 medewerkers. Vanuit de organisatie hebben we al jarenlang een OR, maar de kleine bv viel daar niet onder omdat dat een aparte bv is. Echter wel met dezelfde bestuurder. De kleine bv volgde m.b.t. de arbeidsvoorwaarden en andere regelingen eigenlijk altijd ‘onze’ regels.
Nu hebben ze vanuit de kleine bv een eigen pvt opgericht, omdat ze het op bepaalde punten niet helemaal eens zijn met welke beslissingen er zijn genomen. In welke mate heeft deze pvt ook een stem of invloed binnen de OR? Zijn daar wettelijke regels voor of gaat dat in samenspraak met beide partijen? En indien het laatste, stel dat wij als OR vinden dat de pvt geen stem hoort te hebben, kan dat dan ook?
Antwoord
In art. 3 WOR wordt gesproken over een gemeenschappelijke ondernemingsraad. Dat is o.a. het geval bij ‘in een groep verbonden ondernemers’ (zie art. 3 lid 2 WOR) die twee of meer ondernemingen in stand houden. Dat is bij jullie het geval: jullie vormen twee ondernemingen met een gemeenschappelijke naam en een gemeenschappelijke bestuurder. In dat geval kunnen deze ondernemers samen een gemeenschappelijke ondernemingsraad instellen, indien dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van de wet in deze ondernemingen.
De vraag zou dus niet moeten zijn of de pvt een stem kan hebben in jullie OR, maar waarom er een aparte pvt is ingesteld. Het ligt meer voor de hand om één gemeenschappelijke OR in te stellen voor de hele groep van ondernemingen. Het advies zou ook zijn om dit zo spoedig mogelijk te doen, eventueel met gebruikmaking van kiesgroepen: voor elke onderneming een aantal geoormerkte zetels.
Voor meer achtergrond:
Redactie Inzicht 11-11-2024