Werkgevers moeten waken voor diploma-fraude

Werkgevers moeten waken voor diploma-fraude

Gegevens

Nummer
2024/74
Publicatiedatum
25 november 2024
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
valse certificaten, EVC-certificaat, zorginstellingen

Mogelijk zijn er honderden valse certificaten in omloop in de zorgsector. De ministers Bruins van Onderwijs en Agema van Volksgezondheid waarschuwen voor het risico dat mensen in de zorg zonder de juiste bevoegdheden aan het werk gaan. Zorginstellingen moeten alert zijn op valse ‘erkenningen van verworven competenties’ (EVC’s).

Criminelen

Het Openbaar Ministerie (OM) signaleert steeds vaker criminelen, met name in de zorgsector, die gebruikmaken van valse diploma’s. Die kopen ze bijvoorbeeld voor een paar honderd euro op het internet. Maar er bestaat ook een andere wijze om een officieel zorgdiploma in handen te krijgen: via valse ‘erkenningen van verworven competenties’ (EVC’s). Met een EVC kan een student op basis van eerder opgedane kennis, vaardigheden en ervaringen bepaalde vrijstellingen krijgen en zo versneld een (zorg)diploma behalen.

Zorgen van OM en de Inspectie

De precieze omvang van de fraude is nog onbekend, maar de zorgen van het OM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn groot. Tussen april en september zijn er ongeveer tien bureaus bij gekomen die de certificaten verstrekken en het OM meldt dat bij één bureau vermoedelijk 800 tot 1.200 valse certificaten zijn uitgegeven. Volgens het OM is er een forse toename van het aantal mensen die zonder geldig diploma als ZZP’er in de zorg werken.

Oproep aan mbo’s

Door de fraude met diploma’s zijn kwetsbare doelgroepen in de zorg mogelijk overgeleverd aan zorgmedewerkers die hun vak niet beheersen. Minister Bruins roept mbo’s op kandidaten beter te controleren als zij met een EVC-certificaat proberen vrijstellingen te krijgen, met name voor opleidingen die toeleiden naar de jeugdzorg, de gehandicaptenzorg en de verpleeghuiszorg.

Redactie Inzicht 25-11-2024