COR wil gewijzigde aansturing en fusie OR’s tegengaan

COR wil gewijzigde aansturing en fusie OR’s tegengaan

Gegevens

Nummer
2024/77
Publicatiedatum
25 november 2024
Auteur
Redactie
ECLI
ECLI:NL:GHAMS:2024:2748
Rubriek
Uitspraak
Trefwoorden
Pluryn, adviesaanvraag ‘Herijking aansturingsmodel’

Feiten

Pluryn is een zorgorganisatie die zich landelijk inzet voor jongeren en jongvolwassenen met een medische, pedagogische, psychologische en/of psychiatrische hulpvraag. Binnen Pluryn werken 6.400 medewerkers, verdeeld over meer dan 400 locaties. Pluryn is voortgekomen uit fusies tussen verschillende zorgorganisaties. Sinds 2021 is de medezeggenschap georganiseerd door middel van een COR (centrale ondernemingsraad) en drie daaronder vallende ondernemingsraden.
In december 2023 heeft de COR een adviesaanvraag ‘Herijking aansturingsmodel’ van de bestuurder ontvangen. De gewijzigde aansturing heeft betrekking op de directie, de teams en de medezeggenschap.

Het voornaamste doel is om de eilandvorming in de organisatie tegen te gaan. Pluryn stelt voor om de ondernemingsraden en de COR te vangen door één OR. De COR van Pluryn gaat in april dit jaar in beroep tegen het besluit Herijking besturingsmodel. De COR voert onder meer aan dat Pluryn niet in is gegaan op het advies van de COR en er geen informatie is verstrekt over beweegredenen en de gevolgen van het besluit. De COR heeft ten slotte geadviseerd de huidige gelaagde medezeggenschapsstructuur te handhaven

Beoordeling

De Ondernemingskamer beoordeelt aan de hand van diverse vergaderstukken dat de COR wel degelijk invloed in het besluitvormingstraject heeft gehad. De COR heeft daarnaast niet voldoende duidelijk kunnen maken waarop zij nog toelichting miste.

Verder oordeelt de rechter dat Pluryn inzichtelijk heeft gemaakt dat door over te gaan naar één OR er slagvaardiger geacteerd kan worden. Ook doordat instemmings- en adviesaanvragen vanuit geheel Pluryn worden bekeken.

Het besluit is er in zijn algemeenheid op gericht om de eilandvorming binnen Pluryn tegen te gaan en tot meer eenheid te komen. Daarbij past op zichzelf al de wijziging van de medezeggenschap waartoe is besloten, geeft de OK aan. Wat betreft de kritiek van de COR dat ook onderwerpen op het lagere niveau in de medezeggenschap aan bod moeten komen, wijst de Ondernemingskamer erop dat de nieuwe structuur van de medezeggenschap voor meer duidelijkheid zorgt. Ook geeft de rechter aan dat er verschillende alternatieven voor een nieuwe medezeggenschapsstructuur zijn voorgelegd en besproken.

Al met al concludeert de rechter dat de verzoeken van de COR moeten worden afgewezen en de bestuurder in redelijkheid tot zijn besluiten is gekomen. De verzoeken van de COR zijn daarom afgewezen.

Commentaar

In deze jurisprudentie staat een korte samenvatting van de uitspraak die zo’n 13 pagina’s aan informatie geeft. Veel tekst gaat over de bezwaren van de COR en het weerleggen daarvan (voor het overgrote deel) door de OK. Maar het gaat hier dan ook om een flinke organisatiewijziging én tegelijk om een wijziging van de wijze waarop de medezeggenschap is georganiseerd. Ergens is het ook logisch als het besturingsmodel op z’n kop gaat, dat dit ook gevolgen heeft voor de medezeggenschap. Medezeggenschap (COR en OR’s) volgt ook hier de zeggenschap (directie, teams).

De rechter heeft alles punt voor punt grondig gewogen, neemt daarna wat afstand van de zaak en oordeelt alles overziend dat de COR haar beroep niet voldoende heeft weten te onderbouwen en anderzijds Pluryn voldoende is ingegaan op het advies van de COR.

De organisatie zal dus verdergaan met één OR. Aan deze OR de uitdaging om breed in de organisatie signalen op te halen, om zo een goede vertegenwoordiger te zijn van het hele personeel.

Gerechtshof Amsterdam 05-09-2024, ECLI:NL:GHAMS:2024:2748

Peer van den Bouwhuijsen

Voor meer achtergrond:

Adviesrecht

Medezeggenschapsstructuren

Redactie Inzicht 25-11-2024