Recordaantal fusies in 2024
Recordaantal fusies in 2024
Gegevens
- Nummer
- 2025/16
- Publicatiedatum
- 3 maart 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
- Trefwoorden
- Sociaal-Economische Raad (SER), 17% stijging fusies, Fusiegedragsregels, Adviesrecht OR
In 2024 zijn 950 fusies en overnames gemeld bij de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat is een stijging met bijna 17% ten opzichte van 2023 (813). Niet eerder waren er in Nederland zoveel fusies en overnames als in 2024. De stijging van de fusies is opvallend, want in de jaren daarvoor daalde het aantal juist.
Veel fusies in dienstensector
Zo’n 40% van alle fusiemeldingen hadden betrekking op de dienstensector. In deze sector kwamen er in één jaar 62 fusies bij. Op gepaste afstand volgen de industrie en bouw (217), handel (144) en de not for profit-sector (130).
Fusiegedragsregels en OR
De SER heeft Fusiegedragsregels opgesteld om de belangen van werknemers bij een voorgenomen fusie of overname te beschermen. Op basis van de Fusiegedragsregels moeten ondernemingen fusie- of overnameplannen tijdig melden aan de betrokken vakbonden en de SER. Dit moet op een zodanig moment gebeuren dat de vakbonden nog wezenlijke invloed kunnen uitoefenen op het tot stand komen van de fusie of overname en de uitvoering daarvan. De vakbonden moeten vervolgens hun oordeel mee kunnen geven aan de ondernemingsraad, die het oordeel dan bij zijn advies aan de ondernemer kan betrekken.
Adviesrecht OR
Het is belangrijk dat de OR zo vroeg mogelijk bij een voornemen tot een fusie of overname betrokken wordt. De OR heeft bij een fusie of overname adviesrecht. Dit adviesrecht begint al bij de zogenaamde intentieverklaring: de verklaring waarbij partijen de intentie uitspreken om te gaan fuseren.
Voor meer achtergrond:
Redactie Inzicht 3-3-2025