Beroep op Huis van Klokkenluiders verdubbeld
Beroep op Huis van Klokkenluiders verdubbeld
Gegevens
- Nummer
- 2025/28
- Publicatiedatum
- 14 april 2025
- Auteur
- Redactie
- Rubriek
- Overig
- Trefwoorden
- Verdubbeling aantal adviesaanvragen Huis voor Klokkenluiders, sociale onveiligheid op de werkvloer, verplichte klokkenluidersregeling, Wet bescherming klokkenluiders
In twee jaar tijd is het aantal adviesaanvragen bij het Huis voor Klokkenluiders verdubbeld. In 2024 werden gemiddeld 40 adviesverzoeken per maand ontvangen, in 2022 waren dat er nog maar 20. Dat blijkt uit het jaarverslag 2024 van het Huis voor Klokkenluiders.
Sociale onveiligheid
De meeste vermoedens gaan over sociale onveiligheid op de werkvloer. Intimidatie en machtsmisbruik door leidinggevenden werden het meest genoemd, maar de vermoedens gaan ook over racisme en discriminatie, pesten en sociale isolatie. De toename komt deels door de inwerkingtreding van de subsidieregeling voor gratis rechtsbijstand voor klokkenluiders.
Klokkenluidersregeling
In ondernemingen met meer dan 50 in de onderneming werkzame personen is een klokkenluidersregeling verplicht. Voor de OR geldt dat voor het instellen of wijzigen ervan het instemmingsrecht van toepassing is. Doel van de regeling is het vastleggen van de procedure om (het vermoeden van) een maatschappelijke misstand te melden.
Meer meldmogelijkheden
Met de invoering van de Wet bescherming klokkenluiders in 2023 zijn er nog negen autoriteiten aangewezen als extern meldpunt. Elk met expertise op hun eigen terrein, zoals de Autoriteit Consument & Markt, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het is belangrijk dat een melder bij de juiste instantie komt om een melding te kunnen laten oppakken of onderzoeken.
Voor meer achtergrond:
Redactie Inzicht 14-4-2025