Asus en de OR botsen over verplichte kantoordagen

Asus en de OR botsen over verplichte kantoordagen

Gegevens

Nummer
2025/45
Publicatiedatum
19 juni 2025
Auteur
Redactie
Rubriek
Overig
Trefwoorden
instemmingsrecht, thuiswerkbeleid, arbeidsomstandigheden, minder sociale cohesie

Laptopfabrikant Asus wil het thuiswerken beperken en vraagt medewerkers voortaan minstens drie dagen per week op kantoor te verschijnen. De ondernemingsraad is het daar niet mee eens. Volgens Asus hoeft de OR niet in te stemmen met het nieuwe beleid, en dus stapt het bedrijf naar de kantonrechter (bron: de Gelderlander).

Van thuis naar kantoor

Het Taiwanese Asus heeft sinds 2007 een Nederlandse vestiging in Amsterdam waar zo’n 100 mensen werken. Tijdens de coronapandemie werken zij volledig thuis, in lijn met het overheidsadvies van toen. Als de maatregelen worden versoepeld, wil Asus dat het personeel weer drie dagen per week naar kantoor komt. De OR verzet zich daartegen en het plan wordt voorlopig on hold gezet.

Maximaal twee dagen thuis

Begin 2023 vraagt Asus de OR om instemming voor een nieuw thuiswerkbeleid: maximaal twee dagen per week thuiswerken. De OR adviseert om het bij één of twee kantoordagen te houden. Toch besluit Asus eind 2023 het beleid door te voeren. De OR maakt hier bezwaar tegen en eist alsnog een formeel instemmingsverzoek.

Wie heeft het voor het zeggen?

Volgens Asus is instemming van de OR niet nodig. Tijdens corona mocht het beleid ook zonder instemming worden aangepast, toen de richtlijn juist verschoof naar thuiswerken. De OR stelt daarentegen dat een thuiswerkregeling valt onder arbeidsomstandigheden en daarmee instemmingsplichtig is volgens art. 27 lid 1 WOR. Het geschil belandt bij de kantonrechter in Amsterdam.

Standpunten

Het bedrijf vindt dat de productiviteit van het personeel lijdt onder het thuiswerken, dat er sprake is van minder sociale cohesie en er een ‘ontkoppeling’ is ontstaan door de toename van het thuiswerken. De OR wijst juist op de voordelen van thuiswerken: een betere werk-privébalans, meer flexibiliteit en lagere reiskosten. Bovendien zijn er twijfels of er wel voldoende goede werkplekken op kantoor zijn.

Rechter: eerst instemming OR

De kantonrechter geeft de OR gelijk. Volgens de rechter is een thuiswerkregeling een arbeidsomstandighedenregeling, omdat thuiswerken wezenlijk andere eisen stelt dan werken op kantoor. Asus mag het beleid dus niet aanpassen zonder toestemming van de OR. De bestaande situatie – twee dagen op kantoor – blijft voor nu van kracht. Of Asus in hoger beroep gaat, is nog onduidelijk.

Voor meer achtergrond:

Arbeidsomstandigheden

Hybride werken

Naleving van het instemmingsrecht

Redactie Inzicht 22-6-2025