Koolmees (SZW) niet ondersteboven van berichten over ‘gluurapparatuur’

07 juni 2021

Voor de controle van thuiswerkers gelden geen andere regels dan voor andere werknemers. Er moet gekozen worden voor de minst ingrijpende manier. En de controle op thuiswerkers mag niet intensiever zijn dan de controle op kantoor.

Gealarmeerd

Dit zegt demissionair minister Koolmees (SZW) in antwoorden op vragen van meerdere Kamerleden. Die waren gealarmeerd door berichtgeving over onderzoeksgegevens die CNV en FNV in april in het nieuws brachten. Uit de CNV-gegevens bleek dat 13% van de thuiswerkers, ongeveer een half miljoen mensen, op enigerlei manier digitaal in de gaten wordt gehouden, bijvoorbeeld door inlogtijden of aantallen toetsaanslagen te registreren. CNV-voorzitter Piet Fortuin zei dat werkgevers hun werknemers gewoon moeten vertrouwen. Het woord ‘gluurapparatuur’ deed zijn intrede.

Belangenafweging

Koolmees onderschrijft dat vertrouwen de basis is voor elke goede arbeidsrelatie, maar vindt ook dat werkgevers de prestaties van hun werknemers mogen volgen. Daarvoor gelden in alle gevallen dezelfde voorwaarden, de controle van thuiswerkers mag niet intensiever zijn.

De controle mag niet disproportioneel zijn en niet stiekem gebeuren. Als er software aan te pas komt, moet beargumenteerd worden waarom dat nodig is en waarom het belang ervan zwaarder moet wegen dan het recht op privacy. De OR heeft instemmingsrecht bij de invoering of wijziging van personeelsvolgsystemen en het verwerken van persoonsgegevens. En we hebben de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Als werknemers denken dat daar de hand mee gelicht wordt, kunnen ze naar de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en naar de kantonrechter.

Weinig klachten

De AP heeft over dit onderwerp speciale pagina’s op zijn website. De privacywaakhond heeft in een eerder stadium laten weten dat er vorig jaar veertien klachten over dit onderwerp binnenkwamen. Drie daarvan zijn afgehandeld, elf nog niet.

Voor meer achtergrond, zie:

Privacybescherming

Personeelsvolgsystemen

Redactie Inzicht 7-6-2021