Onderzoek naar OR-voorzitter Landelijke Eenheid politie

04 juli 2022

De politie laat onderzoek doen naar de handelwijze van de huidige OR-voorzitter van de Landelijke Eenheid, Esme Solak, toen haar broer werd verdacht van een rol in een terroristische organisatie in Syrië. Ze was destijds, in 2017, geen OR-voorzitter maar lid van de HR-staf.

Reden onbekend

Dit melden diverse media. Solak is destijds als getuige in de zaak verhoord. Momenteel wordt onderzocht of ze toen iets heeft achtergehouden. Volgens politiechef Oscar Dros is er geen enkele aanwijzing dat ze strafbare feiten heeft gepleegd en is ze ook naar behoren gescreend. Toch zouden er recent wel vragen zijn gerezen die nader onderzoek rechtvaardigen. Welke vragen dat zijn is niet bekendgemaakt.

Dros ziet ‘op dit moment geen aanleiding’ om de OR-voorzitter te vragen om al dan niet tijdelijk terug te treden. Het onderzoek wordt uitgevoerd door medewerkers van de politie, maar van een andere afdeling dan de Landelijke Eenheid.

‘Screen voor OR-voorzitterschap’

In de Tweede Kamer hebben de PVV-fractieleden Helder en Wilders schriftelijke vragen gesteld. Ze betwisten dat er een deugdelijke screening heeft plaatsgevonden voor Solak OR-voorzitter werd en vinden dat dat wel had moeten gebeuren. Ze vragen aan minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) of Solak niet onmiddellijk op non-actief moet worden gesteld tot er onafhankelijk onderzoek door buitenstaanders heeft plaatsgevonden.

Redactie Inzicht 04-07-2022