Een op de drie wil huidig werk niet tot aan pensioen doen

07 november 2022

Bijna een derde van de werknemers wil zijn huidige werk niet tot aan zijn pensioen doen. Een op de vijf geeft aan, dat het werk daarvoor lichamelijk te zwaar is. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van FNV en CNV onder werkende Nederlanders.

Zwaar werk

Ruim een kwart van de ondervraagden wordt ongelukkig van de gedachte zijn huidige werk tot aan het pensioen te moeten doen. Dit geldt in sterkere mate voor jongeren en voor werknemers met een lager inkomen. Daar staat tegenover dat het grootste gedeelte van de ondervraagden (70%) gelukkig is met de huidige baan. Relatief veel mensen die hun huidige baan lichamelijk te zwaar vinden om tot het pensioen vol te houden komen uit de branches zorg, horeca en bouw.

Overstappen

Ruim een kwart van de werknemers wil overstappen naar een heel ander soort werk buiten de huidige sector/branche. Dit geldt vooral voor werknemers in de sectoren groothandel & handelsbemiddeling, detailhandel en cultuur, sport & recreatie.

Pensioen- en AOW-leeftijd

In 2022 is de leeftijd waarop de AOW (Algemene Ouderdomswet) ingaat 66 jaar en 7 maanden. Wettelijk geldt voor pensioenregelingen een pensioenleeftijd van 68 jaar. Doordat pensioenregelingen verschillen kan de pensioendatum per pensioenregeling toch anders zijn.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in augustus dit jaar uitgevoerd door PanelWizard onder ruim 2.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder, werkzaam in loondienst.

Voor meer achtergrond: Wat is pensioen? spiralbound

Redactie Inzicht 7-11-2022