Groot deel long Covid patiënten arbeidsongeschikt

21 november 2022

In de eerste negen maanden van 2022 heeft UWV ruim 1.200 WIA-beoordelingen uitgevoerd bij mensen met langdurige corona klachten. In 84% van de gevallen zijn zij volledig arbeidsongeschikt verklaard. Dat blijkt uit de meest actuele gegevens over de WIA-beoordelingen van cliënten met corona klachten als hoofddiagnose.

Bij helft herstel mogelijk

In een klein aantal gevallen, 9% van het totaal, betreft het dan een zogeheten IVA-uitkering vanwege volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid. Bij de helft van de gevallen gaat het om een zogeheten WGA 80-100 uitkering waarbij iemand op dit moment volledig arbeidsongeschikt is, maar verbetering van de belastbaarheid niet wordt uitgesloten. Bij 25% van de mensen wordt een uitkering toegekend vanwege gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA 35-80).

Onderzoek naar klachten

Naar schatting kampen tienduizenden mensen in Nederland met long Covid. Meer onderzoek naar de oorzaak van hun klachten is dringend nodig, zeggen deskundigen in Nieuwsuur. Een groot deel van de patiënten is nu niet in staat om normaal te kunnen functioneren. Vermoeidheid, spierpijn en geheugenverlies zijn klachten die vaak voorkomen bij long Covid.

Maatschappelijke gevolgen

UWV wil nader kijken naar de maatschappelijke gevolgen van langdurige corona klachten. Daarom loopt er vanuit UWV een landelijk onderzoek naar de maatschappelijke impact van de Covid-19 pandemie op de arbeidsongeschiktheid en de gevolgen voor gezondheid en participatie. De eerste resultaten van het onderzoek worden op korte termijn verwacht.

Voor meer achtergrond: Corona en de rol van de OR spiralbound

Redactie Inzicht 21-11-2022