Ondernemingsraad Tweede Kamer heeft geen vertrouwen in top

21 november 2022

Er is geen vertrouwen meer in de top van de Tweede Kamer. Dat heeft de voorzitter van de ondernemingsraad van de Tweede Kamer Michel Meerts gezegd tegen Nieuwsuur. Volgens Meerts is de schade die is ontstaan rond het onderzoek naar Khadija Arib ‘te groot’.

Oplossing

De ambtelijke leiding vertrok deze week vanwege de onrust rond het in september aangekondigde onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Arib. Kamervoorzitter Vera Bergkamp ziet geen aanleiding om zelf te stoppen na het plotselinge vertrek van haar topambtenaren. Voorzitter Meerts van de OR is daar kritisch over: ‘Ik denk niet dat Bergkamp de scherven nog zou kunnen lijmen.’ Een oplossing is wat hem betreft om schoon schip te maken, met een nieuwe top en de terugkeer van de opgestapte leiding.

Voortzetten onderzoek Arib

De ondernemingsraad vindt dat het onderzoek naar de stijl van leidinggeven van de voormalig Tweede Kamervoorzitter zo snel mogelijk moet starten. Volgens OR-voorzitter Meerts wordt het onderzoek nu politiek gemaakt terwijl het zou moeten gaan over de inhoud van twee anonieme brieven en die betreft de omgang met de ambtenaren. ‘Waar het de OR om gaat is haar omgang met ambtenaren’.

Voor meer achtergrond: Politiek primaat & rechterlijk primaat spiralbound

Redactie Inzicht 21-11-2022