OR Tata Steel is negatieve publiciteit beu

27 februari 2023

De ondernemingsraad van Tata Steel is klaar met alle negatieve publiciteit rond het staalbedrijf. ‘We zien in toenemende mate dat er hele en halve onwaarheden over ons bedrijf in de publiciteit gegooid worden’, stelt de raad begin februari in een verklaring (bron: ANP).

Toekomst bedrijf in gevaar

‘Onder druk van een zeer klein deel van de omwonenden wordt bewust het beeld van een vergiftigende moordenaar gecreëerd, die geen bestaansrecht meer heeft.’ Dat beeld brengt volgens de centrale ondernemingsraad (COR) de duurzame toekomstplannen van het bedrijf in gevaar. Tata wil de vervuilende steenkolen in de komende jaren gaan inruilen voor schone waterstof. Die ambities dreigen volgens de ondernemingsraad onder te sneeuwen door mensen en organisaties die ervoor pleiten om het bedrijf, of delen daarvan, te sluiten.

Misverstand

‘Het is een groot misverstand dat er een tegenstelling is tussen de belangen van klimaat, milieu, een gezonde leefomgeving en werkgelegenheid’, stelt de voorzitter van de COR in de verklaring. ‘Juist de transitie van de traditionele wijze van ijzerproductie op basis van kolen naar die op waterstofbasis leidt tot de werkelijke reductie van CO2-uitstoot en tot de snelste sluiting van de meest overlast gevende fabrieken.’

Niet eerlijk

De raad is verder kritisch over verbanden die worden gelegd tussen de staalfabriek en een relatief hoog aantal gevallen van longkanker in de omgeving, dat door de GGD is vastgesteld. Volgens de ondernemingsraad zijn ‘levensstandaard en levenswijze’ daarvoor het meest bepalend en is het daarom niet eerlijk om Tata ‘als grootste kankerverwekker’ neer te zetten. De verklaring van de ondernemingsraad komt een dag nadat de rechtbank Tata Steel had veroordeeld tot een boete van € 110.000 voor het overtreden van milieuregels.

Voor meer achtergrond:

Specifieke zorgtaken (artikel 28 WOR, waar onder zorgplicht voor milieu) spiralbound

Initiatiefrecht spiralbound

Redactie Inzicht 27-02-2023