Eén op de drie werkenden lonkt naar andere werkgever

13 maart 2023

Ruim een derde van de werkenden denkt aan een overstap naar een andere werkgever. Tien procent actief is op zoek naar een andere baan en bijna de helft van de werkenden is latent werkzoekend: zij kijken niet actief rond, maar staan wel open voor een aantrekkelijk aanbod. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.154 werkenden en 445 HR-professionals van HR-dienstverlener Visma|Raet.

Te veel focus op onboarding

Dat zoveel werkenden ervoor openstaan om bij een nieuwe werkgever aan de slag te gaan, is volgens de onderzoekers mogelijk het gevolg van de HR-focus van organisaties. Deze ligt namelijk nadrukkelijk op het aantrekken van nieuw talent en de onboarding van nieuwe medewerkers. Het binnenhouden van werknemers staat een stuk minder hoog op de agenda. Zo krijgen ‘evaluatie of iemand nog goed op zijn plek zit’ (27%), ‘het opstellen van een ontwikkelplan’ (26%) en ‘het bieden van doorgroeimogelijkheden’ (18%) relatief weinig aandacht van HR-professionals.

Uitdaging: binden van medewerkers

Bestuurders en HR-professionals merken de gevolgen van het niet dichthouden van de achterdeur wel degelijk. Bijna twee derde geeft aan dat zij op dit moment moeite hebben om medewerkers aan de organisatie te binden. De HRM directeur van Visma|Raet concludeert over deze uitkomsten: ‘Als werkgever moet je vandaag de dag harder je best doen dan vijf jaar geleden om medewerkers binnen te krijgen én te houden. Zorg dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen, zodat ze uitgedaagd en gemotiveerd blijven.’

Redactie Inzicht 13-03-2023